top of page
  • Kateřina Jechová

5 tipů, jak začít a vydržet u zdravého životního stylu

Spousta lidí si na začátku roku dávají předsevzetí. A spousta z nich si dávají předsevzetí, že budou žít zdravěji. A zároveň spoustě z nich toto předsevzetí nevydrží déle jak 3 měsíce. Jelikož jsme za polovinou března, rozhodla jsem se sepsat tento článek, abych vám dodala motivaci a nějaké rady, abyste ze své cesty za zdravým životním stylem nesešli. Samozřejmě tento článek je i pro ty, kteří si žádné předsevzetí nedali, ale chtějí se sebou něco udělat. Ať už kvůli zdraví, režimu nebo blížícímu se létu.



1. Mluvte o tom

Když se chystáte změnit svůj jídelníček nebo cvičit (nebo obojí), stává se velikou motivací vaše okolí. Lidé, se kterými to sdílíte. Když o tomto rozhodnutí nikomu neřeknete, nebude pro vás takový problém svůj plán porušit. Ale když se o svém rozhodnutí podělíte s rodinou, přáteli nebo klidně i se sledujícími na sociálních sítích, mozek vám jednoduše nedovolí polevit. A snad nejlepším motivačním motorem je, nebýt v tom sami. Chcete začít běhat? Běhejte s někým. Chcete se naučit zdravé recepty? Sdílejte je s někým. Klidně se i přidejte do nejrůznějších skupin na Facebooku, kde máte denně spoustu inspirace i motivace.


2. Mějte krátkodobé cíle

Nejlepší motivací jsou výsledky. Když vidíte, že vaše snaha nepřišla vniveč. Snad každý, kdo začíná hubnout nebo nějak sportovat, si stanoví svoje cíle. Třeba že chce zhubnout určitý počet kilo, nebo určitý počet centimetrů v pase. Nebo klidně i kolik kilometrů chce uběhnout za určitý čas. Je důležité, abyste si v počátečním "hypu" neřekli, že za půl roku budete o 20kg lehčí, nebo že za rok poběžíte maraton, i když nemáte skoro žádnou průpravu. Neříkám, že to není reálné, ale jsou to dlouhodobé cíle, které vyžadují opravdu silnou vůli. A jsme přeci jen lidi. Je mnohem zdravější a motivující, si stanovit krátkodobé cíle, které víte, že nemáte až takový problém splnit. Například že za měsíc uběhnete 20km. Nebo že budete v průměru 3x týdně cvičit. Nebo že za měsíc uděláte 30 kliků bez přestávky. Pokud budete často plnit krátkodobé cíle, budete více motivovaní a budete mít ze sebe lepší pocit, než když se budete dlouho tahat za jedním jediným cílem.



3. Zapisujte si do diáře termíny tréninků

Ano, jsem ten typ člověka, který si potřebuje všechno zapisovat do diáře a mít zorganizovaný čas. A za poslední půlrok jsem si všimla, že je pro mě mnohem jednodušší vstát a jít běhat nebo cvičit, když jsem si to naplánovala na určitý čas. Když si to zapíšete (je jedno jestli do diáře, kalendáře v mobilu nebo na lísteček na ledničce), váš mozek si to zafixuje jako plán na ten den, na určitý čas.


4. Pište si nákupní seznamy a nenakupujte jídlo, když máte hlad

Hlad je mocný čaroděj. A když se hladoví ocitnete v obchodě, kde si můžete koupit cokoliv, na co máte chuť, celkem jistě se ve vašem košíku ocitne něco, co by vám mohlo narušit váš progres. Ke všemu když někdo nakupuje hladový, jistě to vyjde dráž. Protože tyhle chipsy jste ještě neochutnali a tamhleten koláč tak krásně voní!.. Neříkám, že byste si nikdy neměli udělat radost a nekoupit nějakou drobnost, kterou máte rádi. Ale odcamcať pocamcať. I proto je lepší psát si nákupní seznamy. Projedete obchod mnohem rychleji a budete hledat konkrétní potraviny, místo toho, abyste si říkali ,,co bych si tak dal/a k večeři?".



5. Vše si chystejte dopředu

Rádi byste se ráno donutili jít běhat? Připravte si na viditelné místo oblečení a tenisky na běhání. Chcete se naučit každé ráno vypít nalačno sklenici vody? Přichystejte si ji na noční stolek. Chcete jít druhý den do fitka? Přichystejte si kompletní tašku, abyste ji jen vzali a vyrazili. Chcete ke snídani místo koblihy ovocné smoothie? Večer si připravte mixér a ovoce na kuchyňkou linku. Je jedno v čem se chcete zlepšit a k čemu se chcete dokopat. Jakýmkoliv způsobem se na to připravte a chystejte si věci dopředu, abyste pak hůře hledali výmluvy.

 

Doufám, že jsem vám dostatečně poradila a dodala inspiraci, abyste začali nebo pokračovali ve své cestě za zdravějším životem. Naučit se rovnováze ve stravě a pravidelnému pohybu stojí opravdu spoustu úsilí, ale když pochopíte, v čem to vězí, a poznáte, že to stojí za to, nebudete litovat žádné odmítnuté tabulce čokolády nebo rannímu přivstání.


Všem vám držím palce! Jsme v tom spolu. <3


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Superfoods

bottom of page