top of page
  • Kateřina Jechová

10 nejčastějších chyb ve fitness

Ať už začínáte se zdravým životním stylem nebo se mu už nějakou dobu věnujete, vždy se najdou základní chyby, které se zdají být v pořádku, ale úplně v pořádku nejsou. V tomto článku vám představím 10 nejčastějších chyb, které dělají ať už začátečníci, tak i pokročilí.



1. ,,Cheat day jsou důležité, aby si moje tělo odpočinulo."

Ne. Když si jednou za týden nebo měsíc dáte jeden den, kdy budete "prasit" a přejídat se, neskutečně zatížíte svůj organismus a nemusí to mít dobré následky pro vaši psychiku, střeva a podobně.


2. ,,Pro hubnutí se musí úplně vynechat cukry."

Ve výsledku v tom je jen částečná pravda. Člověk musí omezit cukry, aby šla váha rychleji dolů, ale zároveň musíme myslet na naše zdraví. Když tělo nemá dostatek cukrů, nemůže správně fungovat. Jste vyčerpaní i po 9ti hodinách spánku, máte špatnou náladu a nemáte chuť cokoliv dělat. Ke všemu, když se smíchá nízká hladina cukru a nízký tlak, tělo začíná kolabovat. Mluvím z vlastních zkušeností.

3. ,,Pokud po tréninku neležím v kaluži potu, necvičil jsem dostatečně."

Mnohem efektivnější je cvičit méně intenzivně a pravidelně, než se jednou za týden zrušit a nemít tak energii na cokoliv jiného. Při pravidelných trénincích si svaly lépe zvyknou na námahu, a postupně můžete přidávat na obtížnosti, aby se svaly lépe budovaly a tuky rychleji spalovaly.


4. ,,Detox je důležitý pro očistu těla a každý by ho jednou za čas měl podstoupit."

Pro očistu těla možná, ale ten kalorický deficit může mít na naše tělo opravdu nehezké následky. Ke všemu u detoxů vždy platí ten známý JOJO efekt, kdy naberete všechnu váhu zpátky (ne-li víc), jakmile se vrátíte do normálního režimu. (Pokud jste zvyklí nejíst moc zdravě, můžete si dát jako detox týden se zeleninou, luštěninami a vodou s citrónem).


5. ,,Protáhnutí se, je důležité pouze u kardia."

Blbost. Když máte silový trénink, vaše svaly se napínají mnohem více, než u běžného kardia. A nejlepší je, protáhnout se před i po cvičení. Před na ochranu proti natažení svalů, po na uvolnění (svaly poté méně bolí).


6. ,,Nepotřebuju spánek, před cvičením si dám pre-workout."

A takhle vypadá první krok pro zkolabování naší fyzické i psychické stránky. To platí i u spalovačů - aby vůbec mělo smysl je užívat, musíme mít vychytané i jiné věci. Dostatek spánku, pravidelná a lehká strava, pitný režim.



7. ,,Když po měsíci na vás nikdo nevidí změny, děláte něco špatně."

Vždy je lepší formovat tělo pomalu a pořádně. Když po měsíci na vás nikdo nepozná, že chodíte cvičit, neznamená to, že byste něco dělali špatně. Jak se říká - po měsíci vidíte změny vy, po 2 měsících vaši blízcí přátelé a po 3 měsících všichni.


8. ,,Potřebuju zhubnout břicho, takže cvičím hlavně sedy-lehy."

Posilováním určitých částí těla, nezrychlíte jejich hubnutí. Tělo spaluje tuky souměrně. Když cvičíme six pack, abychom zhubli, první půjde dolů stejně to, co vaše tělo uzná za vhodné. U někoho první mizí stehna, u někoho ruce a u někoho břicho. Posilováním určité části těla pouze přispějeme k tvorbě svalové hmoty na daném místě.


9. ,,Tuky v jídle jsou největším nepřítelem při redukci váhy."

Tuky sice jsou to, co na nás visí, to, co chcete shodit apod., ale přeci jen konzumace tuků neznamená, že budeme nabírat tuky. Konzumace tuků ovlivňuje obrovské množství hormonů v našem těle. V tucích se také rozpouští vitamíny a minerály, takže zajišťují, aby tělo fungovalo tak, jak má. Tuky se zároveň dělí na ty zdravé a nezdravé. Jsou tuky, které se v těle udržují (např.: máslo, červené maso, pečivo, pomazánky, brambůrky,..), a pak jsou tuky, které podporují hubnutí (např.: ryby, ořechy, avokádo, kokosový olej, semena,..).

10. ,,Když budu cvičit podle profíků, logicky musím dosáhnout stejných výsledků."

Je důležité si uvědomit, na jaké úrovni je vaše kondice a jestli cvičíte pro radost nebo závodně. Profíci užívají určité doplňky stravy a celkově mají jiný životní styl, než lidé, kteří cvičí pro zábavu. Riskujete přetížení a poškození svalů, ale hlavně vlastní zdraví. Proto je důležité si najít takové cvičení, které vás bude bavit a u kterého budete cítit, jak se zlepšujete a posouváte dál.

 

Hlavně nezapomeňte, že nic se nemá přehánět. Dělejte to, co vás baví a co vás posouvá dál.


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page