top of page
  • Kateřina Jechová

8 důvodů, proč pít čistou vodu

Že je voda důležitá pro naše tělo, snad ani nemusím zmiňovat. Přeci jenom naše tělo je z více jak 60% tvořeno vodou. Pravidelné pití vody má na naše tělo spoustu pozitivních vlivů. Znáte je všechny? A víte, kolik vody byste měli denně vypít?



Kolik vody denně vypít?

Asi všichni znáte větu ,,Denně by jsi měl vypít MINIMÁLNĚ 2 litry." I mně tato věta byla odmala vtloukána do hlavy, a tak jsem to brala jako jasný fakt. Přitom nikdo nebere ohled na to, že každé tělo je jiné, má rozdílnou tělesnou hmotnost, má jinak nastavený organismus a samozřejmě, každý jinak sportuje. I proto bych nechtěla všechny házet do jednoho pytle s nadpisem "2 litry na den".


Kolik tedy máme denně vypít vody? Dospělý člověk by měl přijmout 30 mililitrů vody na 1 kilogram váhy. (Př.: Slečna, která váží 50kg, by měla denně vypít 1500ml). A to v případě, že za celý den nemá žádnou zvýšenou fyzickou aktivitu. Ovšem pokud přes den sportujete, musíte doplnit mnohem více tekutin. Během sportovní aktivity se zbavujeme vody mnohem více (pocení), než když jsme v klidu. V průběhu cvičení vypijte přibližně 0,4–0,8 l / hod, přičemž zvolte takové množství, které vás v tréninku neomezí.


1. Ulehčuje trávení

Pocit nafouklosti, těžkosti nebo plnosti může způsobit nedostatek vody ve vašem organismu. Když hodně jíme a málo pijeme, zpomaluje se nám metabolismus, a všechny bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny i minerály se vstřebávají příliš pomalu.


2. Posiluje imunitu

Pokud málo pijete, může dojít k chronické buněčné dehydrataci. Buňky jsou vysušené a zesláblé a jsou tak náchylnější k mnoha nemocem.


3. Odvádí z těla veškeré toxické látky

Pokud málo pijete, hromadí se vám v těle toxické látky, a to může způsobit, že se vám časem začnou dělat různé záněty a budete mnohem náchylnější na nemoci.


4. Funguje jako chladící kapalina

Během fyzické aktivity se organismus přirozeně zahřívá, a voda brání k přehřátí našeho organismu. To samé platí u horkých letních dní.


5. Tlumí bolest

Voda je životně důležitá. Tlumí bolesti kloubů, které často vznikají právě kvůli špatnému pitnému režimu. Jedním z příznaků dehydratace organismu je i úporná bolest hlavy. Pokud vás čas od času bolest přepadne (a netrápí vás žádné další komplikace), popadněte sklenici vody a celou ji do sebe obraťte. Bolest by měla do 15 minut ustoupit.


6. Potlačuje hlad a chuť k jídlu

Hlad je prý převlečená žízeň. Pokud tedy držíte dietu nebo vás jednoduše honí mlsná, zkuste vypít jednu velkou sklenici vody. Alespoň na chvíli zaplníte žaludek a ještě uděláte něco pro svůj metabolismus.


7. Přispívá k přeměně tuků na energii

Pokud máte v krevním oběhu dostatek vody, zvyšuje se zde i hladina kyslíku, která ovlivňuje vstřebávání tuků a jejich přeměnu na energii. Takže nejen, že se tělo začne rychleji zbavovat tuků, ale taky se rychle zbaví únavy.


8. Omlazuje a vyživuje pleť

Voda nejlépe hydratuje pleť. Tudíž se pomaleji tvoří vrásky a pleť zůstává svěží. Pokud máte problém s popraskanými rty, dostatek vody určitě pomůže.

 

Pokud máte problém vypít dostatek tekutin každý den, tak v tom nejste sami. :D Sama s tím mám velký problém, ale už si po malých krůčkách zvykám a tyto přínosy opravdu pociťuju. :)


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page