top of page
  • Kateřina Jechová

Doplňky stravy. Ano nebo ne?

Ta nekonečná debata o tom, jestli naše tělo vůbec potřebuje doplňky stravy. Pravda je na obou stranách, ale ráda bych vám upřesnila v jakých případech.



Každý si pod pojmem "doplňky stravy" představí něco jiného. Většina rodičů si představí pouhou chemii, která jejich dětem pouze ubližuje. Pak tu jsou sportovci, kteří bez svých doplňků stravy neumí žít. Obě strany mají v něčem pravdu. Ale samozřejmě - nic se nesmí přehánět.


Hlavní je si uvědomit, že doplňky stravy nejsou pouze proteiny, aminokyseliny, nakopávače atd... Mezi doplňky stravy patří také vitamíny, minerály nebo mastné kyseliny. A také je důležité si uvědomit, že ano, je to chemie, ale naše tělo je přeci taky chemie.


Stručný popis pro normální lidi :D

Protein = Bílkovina. Doplnění bílkovin po fyzické činnosti urychluje růst svalů. Také ho mohou užívat ženy do diety, aby přicházely hlavně o tukové zásoby a ne o ty svalové.

BCAA = Esenciální aminokyseliny (leucin, isoleucin, valin). Toto jsou látky na ochranu a regeneraci svalové hmoty.

Glutamine = Jedna z aminokyselin. Má podobné účinky jako BCAA, ale mimo regenerační účinky ji lidé užívají například po operacích, aby se rychleji hojili.

Pre-workout = tzv. nakopávače. Nabuzující látky (beta-alanine, arginine, tyrosin, kofein,...) které zvyšují koncentraci a dodávají energii.

L-carnitine = Je to látka tělu vlastní, která pomáhá spalovat tukové zásoby během fyzické činnosti.

Omega 3 = Mastné kyseliny, které podporují mozkovou činnost, udržují srdeční funkce a podporují zrak.


Doplňků stravy je opravdu mnoho, proto zde popisuji jen ty nejzákladnější.



Pokud nemáte mnoho fyzické aktivity

Pokud většinu dne trávíte ve škole, pracujete převážně v sedě a nevěnujete se žádnému sportu, tak v podstatě nepotřebujete žádné silné doplňky stravy. Omega 3 je látka, které má každé tělo nedostatek. Takže pokud chcete podpořit mozek, srdce a oči, rozhodně doporučuji užívat providelně. Pokud chcete podpořit svoji imunitu, doporučuji užívat celé spektrum vitamínů a minerálů. Popřípadě Curcumin (má antioxidační účinky, je protizánětlivý, podporuje správné trávení a je ideálním produktem do detoxikačních plánů). Pokud trpíte křečemi, užívejte hořčík a vápník (magnesium a calsium).


Aminokyseliny, L-carnitine, Pre-workouty a podobné látky by pro vás byly zbytečné. Pokud chcete užívat protein čistě kvůli doplnění bílkovin, nebo jako doplněk stravy k dietě, rozhodně jím nenahrazujte jedno z hlavních jídel (snídaně, oběd, večeře). Nahraďte si jím dopolední nebo odpolední svačinu.


Pokud se věnujete workoutu několikrát týdně

V tomto ohledu je velmi důležité, jaký je váš cíl. Chcete zhubnout, nabrat čistě svalovou hmotu, vyrýsovat, nabrat objem nebo tam chodíte jen pro ten dobrý pocit, že se sebou něco děláte?


Základní látkou pro hubnutí je L-carnitine. 1-3g (doporučená dávka) cca půl hodiny před tréninkem vám pomůže regukovat váhu. Před tréninkem je na hubnutí taky velmi účinný Synephrine, který způsobuje v těle termogenezi, takže se rychleji zahřejete a budete se více potit - rychleji hubnout. Pokud chcete užívat přípravky na hubnutí i mimo trénink, vyzkoušejte látku CLA. Tato látka zabraňuje ukládání tuků během toho, co jíte.


Pokud je vaším cílem nabrat čistou svalovou hmotu, je základem kvalitní proteinový nápoj s velkým obsahem bílkovin (80-100%). Pomoci vám taky můžou některé anabolizéry jako například HMB. A nezapomínejme na BCAA, který regenerují a chrání svalovou hmotu.


K vyrýsování pomáhají stejné doplňky, které jsem jmenovala u hubnutí i pro tvorbu čisté svalové hmoty. Aby vaše tělo vypadalo vyrýsovaně, potřebujete nabírat svalovou hmotu a zároveň spalovat tukové zásoby. (TIP: vyhýbejte se sacharidům).


Pro nabrání objemu je ideální Creatine, který má jako hlavní vlastnost natahování vody do svalů. Při správném užívání má velmi rychlé a viditelné účinky. Ovšem jsou tu pravidla, jak ho užívat. Na Creatine se nesmí vůbec pít alkohol. Stačí jedno pivo a veškerý creatine se vám vyplaví z těla, takže byste vyhodili peníze. Taky se musí užívat v pravidelných cyklech (2-3 týdny každý den a následně stejně dlouhou dobu pauza). Na nabrání objemu je také velmi účinný gainer (sachariďák). Stačí vypít jeden sacharidový nápoj po tréninku a výsledky brzo uvidíte. BCAA snad ani nemusím zmiňovat.


Pokud workout máte jen jako činnost, která vás baví a nemáte daný přesný cíl, jak chcete vypadat, doporučuji užívat aminokyseliny (BCAA) na regeneraci a ochranu slavů. Svaly vás po trénincích nebudou tolik bolet a budete mít více energie. Pokud máte problém s rychlým vyčerpáním při trénincích, vyzkoušejte některé pre-workouty (nakopávače).



Pokud jste velmi sportovně založený člověk

V tomto ohledu je také velmi důležité, jakému sportu se věnujete. Ale budeme se soustředit hlavně na cyklistiku, běhání, fotbal, hokej apod.


Většina takovýchto sportovců potřebuje dodat energii. A na tu jsou skvělé tzv. rychlé a pomalé cukry. Většinou jde o cucací gely. Pomalé cukry jsou ideální pro užívání před zápasem/tréninkem pro dlouhodobou energii. Zatím co rychlé cukry je vhodné brát během zápasu/tréninku pro rychlý, ale krátký nával energie. Také bych určitě doporučila užívat magnesium a calsium, pokud často chytáte křeče do svalů. Dalším dobrým doplňkem stravy jsou iontové nápoje. Ty jsou tedy vhodné i pro lidi, kteří se sportu nijak nevěnují, ale i při tom sportování se hodí doplnit cukry, vitamíny a minerály. A samozřejmě nesmíme zapomenout na BCAA, protože regenerace a ochrana svalů je potřeba při každé fyzické námaze.

 

Já osobně užívám každý den vitamín C, před tréninkem L-carnitine a po tréninku protein s BCAA. Samozřejmě každý si musí vyzkoušet co mu vyhovuje a pomáhá. Ale hlavně nic nepřehánět!


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Superfoods

bottom of page