top of page
  • Kateřina Jechová

Vánoční Kraków | hrad Wawel a vánoční trhy

Vánoční čas sice utíká rychleji, než já jsem schopná napsat tento článek, ale řekla jsem si, že se s vámi chci podělit o fotky vánočního Krakova (nebo Krakówa... nevím, jak to mám psát 😄). Strávili jsme tam 2. advent, tedy první víkend v prosinci.


Jeli jsme s nejmenovanou cestovkou (nechci to tajit, jen si teď z hlavy nevzpomínám, jak že se jmenuje 😄) autobusem. To je pro mě i Toma zkouška trpělivosti, protože ani jeden nejsme schopný usnout v buse. A to jsme jeli přes noc. Nejhorší bylo, že jsem se ve 2:00 ráno po 1,5 hodině spánku probudila sice ještě v mojí posteli, ale s žaludkem na vodě, který se mě držel ještě několik následujících hodin. Kolem 6 ráno se mi žaludek uklidnil a já byla tak vyřízená, že jsem si zašla na benzinku koupit lungo. Dali mi cosi o 300ml, chutnající jako voda s příchutí kávy, ale faktem je, že mě to probralo i tak. 😄



Kolem 9:00 ráno jsme dorazili k solným dolům, kde jsme zažili skvělou prohlídku, ale o tom v dalším článku. 🤫


Pokračovalo se do centra Krakova, kde jsme zaparkovali hned pod hradem Wawel. Vyšli jsme hromadně na něj a prošli si s průvodcem katedrální baziliku svatého Stanislava a Václava. Uvnitř se fotit nesmí, ale ve výsledku je to jedna velká hrobka. Příjemně mi tam zrovna dvakrát nebylo... Pak jsme vyšplhali do věže, kde byl zvon Zikmund a všichni na něj sahali levicí, aby měli v životě štěstí. Já si samozřejmě taky sáhla, ale trochu se toho štítila, jak to bylo ohmataný. 😄 Pak už jsme se jen prošli po nádvoří hradu a zamířili uličkami na náměstí za vánočními trhy.


(Když jsme scházeli z hradu Wawel, tak uprostřed kamenné cesty byly betonové kužely, aby tam nemohla projíždět auta... A já koukala nahoru abych si ten hrad prohlédla, nekoukala před sebe, a totálně napálila do toho kuželu. 😂😂 Všichni za mnou se začali hrozně smát, já taky, a dělala jsem jako by nic. 😂 Ale fakt hrozně mě bolelo koleno. Taky mi později totálně zfialovělo. 🙈 Ale byla sranda, a v ránu mi přestala být zima tou trapností. 😂)



Na těchto vánočních trzích mě úplně poprvé chytla vánoční nálada za posledních pár let. Ze všech stran voněl svařák a wafle, na pódiu zpíval dětský sbor vánoční koledy a všude blikala světélka. Atmosféra na jedničku. Covid tu nikoho nezajímal, všichni se cpali davem bez roušek hlava nehlava. Chvilkami mě to štvalo, ale byla jsem ráda, že aspoň na ten večer covid úplně vymizel. Pocitově, že jo... Dali jsme si sejra, svářo a všechno, co nám zavonělo pod nos, a i přes totálně promrzlé ruce, jsme byli nadšení. 😊✨


Pokud váháte, jestli se někdy v budoucnu vydat na vánoční trhy do Krakova, určitě moc doporučuju. My tam strávili dva večery a furt bylo co dělat. Kavárny, restaurace, procházky, památky i nákupy.


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page