top of page
  • Kateřina Jechová

Severozápad USA 2019 | 9 států za 3 týdny

9 států, 3 týdny, 8077 km autem, 210 km pěšky, 8 kg dole a nekonečno vzpomínek.


California - Oregon - Washington - Idaho - Montana - Wyoming - Colorado - Utah - Nevada

Fotky a videa z tohoto road tripu můžete zhlédnout na mém osobním instagramu ve výběru stories "USA 2019".


Toto bylo po pěti letech, co jsem se podívala do USA. Tenkrát se jel jihozápad, ale pro tentokrát jsme udělali okruh severozápadu. A s kým? Já, mamča, taťka, sestra a 7 rodinných přátel. Odlétali jsme 2. 8. a vraceli se 23. 8., takže nám to zabralo přesně tři týdny.


Cesta tam

Cílem naší cesty bylo San Francisco v Kalifornii. Náš let vypadal takto: Praha - Toronto - San Francisco. Let z Prahy do Toronta trval 9 hodin a celá cesta pro mě byla jako za trest. Seděla jsem přesně uprostřed letadla, mezi mojí sestrou a cizí slečnou. Jednak mě štvalo to, že obě prospaly víc jak polovinu cesty a já s nastydlým močákem vyloženě trpěla. A taky mě štvalo to, že jsem letěla letadlem po pěti letech a neseděla jsem u okénka. Všichni, kteří měli takové štěstí a měli sedadlo A nebo E si zatáhli okénko ještě dřív, než jsme vzlétli, a šli spát. Proč jako? (Místa v letadle nešla zarezervovat a do teď nevím proč.)


Z Toronta do San Francisca jsme už letěli menším letadlem, samozřejmě i v tomto jsem měla sedět u uličky. Ale moje sestra, která měla místo u okénka, si ho se mnou vyměnila. Celých 5 hodin jsem měla obličej nalepený na okénku a sledovala tu krásu.


Ubytování

Hlavně kvůli atmosféře, jsme spali polovinu nocí v motelech a polovinu ve stanech. Musím uznat, že stanování v divočině má své kouzlo. Ale taky musím uznat, že až tam pojedu znovu, všechny noci budou v hotelech/motelech. Bylo to krásné, ale za ten mráz v noci, minimum místa v kufru a téměř žádnou hygienu, mi to nestojí. Chápu, že i dobrodružství je občas potřeba podniknout, ale mysleme i na ženské problémy, se kterými se 5 nocí po sobě nemůžeme koupat v jezeře nebo řece.



Doprava

Hned po příletu do San Francisca jsme si vyzvedli kufry a vydali se autopůjčovny, která se naštěstí nacházela hned na letišti. Dostali jsme veliké auto pro 11 lidí značky Chevrolet. Na první pohled nevypadalo moc špatně, ale uvnitř vládl čistý komunismus (okay možná ne komunismus, ale prostě sedačka pro 3 lidi byla velká jako pro 2, nebyly tam opěrky na hlavy a místa na nohy bylo minimum). Na krátké přejezdy bych si nestěžovala, ale my jsme v tomto museli ujet 8077km.



Národní parky


Lassen Volcanic National Park

Národní park nacházející se v Kalifornii je známý hlavně svými horkými prameny a gejzíry. Dominantou národního parku je vulkán Lassen Peak, největší sopečný dóm na světě. Je součástí Kaskádového pohoří, tvoří jeho nejjižnější část. Celé území je vulkanicky aktivní.


V tomto národním parku jsme podnikli výšlap na sopku Cinder cone. Článek o tomto výšlapu naleznete zde.


Burney Creek

Neboli Burney Falls se nachází v Kalifornii. Vodopády jsou vysoké až 129 stop a jedná se o přítok řeky Pit. Do dnes považuji toto místo za jedno z nejkrásnějších, které jsem kdy navštívila.


Crater Lake National Park

Leží na jihozápadním Oregonu a jeho dominantou je jezero Crater Lake s neuvěřitelně čistou, modrou vodou. Crater Lake je nejhlubším jezerem USA, druhým nejhlubším v Severní Americe a 9. nejhlubším na světě. Jeho průměrná hloubka činí 349,91 metru, v nejhlubším místě však dosahuje 594,05 metru.


Mount St. Helens National Volcanic Monument

Hora Svaté Heleny se nachází v severní části Kaskádového pohoří ve státě Washington. Je tvořena směsí lávy a sopečného prachu. Dne 18. května 1980 proběhla erupce a během jediného výbuchu bylo zničeno 400 metrů sopky. Lavina bahna, kamení a sutě se řítila rychlostí až 75 m/s a překonala vzdálenost více než 25 km.


Mount Rainier National Park

Mount Rainier se nachází 87 kilometrů od města Seattle ve státě Washington. Jedná se o topograficky nejprominentnější horu pevninských Spojených států a Kaskádového pohoří. Její vrchol se nachází v nadmořské výšce 4392 metrů. Mount Rainier je považována za jednu z nejnebezpečnějších sopek světa.


Olympic National Park

Nachází se na Olympijském poloostrově v americkém státě Washington. Může být rozdělen do tří částí, mezi něž patří pobřeží Pacifiku, Olympijské hory a deštný prales mírného pásma. Mně osobně se tento národní park líbil snad nejvíce, protože v něm najdete všechno. Hory, deštný prales i pláž, na které lze při odlivu sledovat stovky mořských hvězdic.


North Cascades National Park

Nachází se v americkém státě Washington. Jedná se o největší ze tří jednotek spravovaných Správou národních parků v Severních Kaskádách. Díky své divoké povaze se park může chlubit populacemi vlků, rysů, losů, rosomáků a dalších ohrožených živočišných druhů.


Glacier National Park

Nachází se v Montaně, u hranic s kanadskými provinciemi Alberta a Britská Kolumbie. Má rozlohu 4 047 km² a obsahuje mimo jiné dva hřebeny Skalistých hor a přes 130 pojmenovaných jezer.


Yellowstone National Park

Nachází se na území amerických států Wyoming (91 %), Montana (7,6 %) a Idaho (1,4 %). Je nejstarším národním parkem na světě a je známý především pro svou divočinu a řadu geotermálních úkazů, zejména pak gejzír Old Faithful, který je 35 - 56 metrů vysoký.


Rocky Mountain National Park

Nachází se na severu Colorada, necelých 100 km od Denveru. Park leží ve Skalnatých horách, v pohoří Front Range. Park zahrnuje vysoké horské masivy (nejvyšší vrcholy mají přes 4 000 m), horská jezera, velmi různorodou krajinu - od horských lesů až po tundru. Nachází se v oblasti kontinentálního rozvodí a pramení zde řeka Colorado.


Colorado National Monument

Nachází se v blízkosti hranic s Utahem na západě státu Colorado. Díky erozi se rudé pískovcové skály za miliony let vytvarovaly do roztodivných forem a mnoha tvarů. Vznikly tak i osamoceně stojící skalní jehly, které se nachází hned vedle hlubokých kaňonů.


Bonneville Salt Flats

Je to solná pláň v severozápadním Utahu, která je pozůstatkem jezera Bonneville. Solná pláň Bonneville je populární místo pro překonávání rychlostních rekordů automobilů.


Města


San Francisco

Nachází se na západním pobřeží USA. Město je proslulé svými chladnými léty, mlhou, strmými kopci, rozmanitostí architektury a turistickými cíli, mezi kterými je most Golden Gate Bridge, lanová tramvaj, bývalé vězení na ostrově Alcatraz a čínská čtvrť.


Winthrop

Nachází se ve státě Washington. Jedná se o malé, ale velmi zajímavé westernové městečko.


Jackson

Je to malé město v údolí Jackson Hole v Teton County, ve státě Wyoming. Je ojedinělé svojí historií a nádechem westernového stylu.


Aspen

Je to autonomní krajské město a také nejlidnatější město v Pitkin County ve státě Colorado. Je tzv. ,,město bohatých". Naleznete zde mnoho obchodů slavných návrhářů (například Dior, Louis Vuitton, Prada, Gucci,...), ale také mnoho luxusních restaurací a kaváren. V zimě toto město láká turisty hlavně díky lyžařským střediskům.


Salt Lake City

Je hlavní a největší město amerického státu Utah. Je sídlem ústředí Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (Mormonismus). V roce 2002 se zde konaly zimní olympijské hry.


Sacramento

Je to hlavní město státu Kalifornie. Je kulturním a ekonomickým centrem oblasti, sídlí zde úřady i slavný kalifornský guvernér, kterým je někdejší hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger.


Cesta zpátky domů

Cesta zpátky do ČR byla neuvěřitelně dlouhá. Měli jsme odlétat ze San Francisca v 0:51, ale letadlo mělo zpoždění, takže jsme odlétali až v 1:30. To nebylo moc příjemné, protože jsme letěli do Chicaga, kde byla pouze 1 hodina na přestup.


Když jsme po 5ti hodinách přistáli v Chicagu, hned jsme vyběhli z letadla a nonstop běželi na další letadlo do New Yorku. Ke gatu jsme přiběhli zrovna když už chtěli zavírat vstup k letadlu, ale naštěstí nás pustili.


Najednou slunce začalo vycházet a my začali přistávat. Vykoukla jsem z letadla a zahlédla obrovské mrakodrapy. New York!!! V tu chvíli mi naskočila husí kůže a chtělo se mi brečet nadšením, ale hlavně taky štěstím, protože jsem si uvědomila, že jsem opravdu v New Yorku.


Na přestup v New Yorku jsme měli 7 hodin a mně se samozřejmě nechtělo celé ty hodiny sedět na letišti, takže jsem se sbalila a s většinou naší party jsme vyrazili do centra New Yorku. O tomto zážitku si můžete přečíst více ve článku 6 HODIN V NEW YORKU.


Pak už jsme se vrátili na letiště a nastoupili na 9ti hodinový let do Prahy. Tento let byl pro mě jako sladká tečka na konec, protože jsem si příjemně popovídala s letuškou, dostala jsem výborné zapékané těstoviny, popíjela víno a sledovala svoje oblíbené filmy.

 

Když se ohlédnu nad celým tří-týdenním dobrodružstvím,  jsem neskutečně ráda, že jsem to mohla zažít. Ale zároveň nezapomenu na to, jak strašně náročné dobrodružství to bylo po fyzické i psychické stránce. Čas trávený buďto v autě nebo na velmi náročných túrách mě neuvěřitelně vyčerpal, ale na druhou stranu mi to ta krása přírody a měst vynahradila natolik, že ničeho nelituju a klidně bych se do toho vrhla znovu. (Teda pokud by všechny noci byly v hotelech). :D


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page