top of page
  • Kateřina Jechová

O co přijdete, když nezačnete cestovat

Pokusím se vám dát dostatek důvodů pro to, abyste už přestali hledat důvody, proč to nejde, a začali plánovat svoji vysněnou dovolenou.



Naučíte se zodpovědnosti a nezávislosti

Jestli vyrazíte na cestu sami, všechno je na vás. Jste zodpovědní za letenky, ubytování, peníze, komunikaci, pas, jídlo i dopravu. Jakmile na něco zapomenete, nebo něco nevyjde podle vašeho plánu (a to si pište, že nevyjde), nezbývá nic jiného, než najít jiná řešení. Tímto vás určitě nechci odradit. Naopak! Když se vyskytne problém a vy ho vyřešíte, budete mít nejen z dovolené, ale i ze sebe lepší pocit. Poučíte se tím, a věřte, že příště podobnou chybu neuděláte.


Získáte pravdivější pohled na svět

Lidé, kteří necestují, vidí svět takový, jaký nám ho ukazují média. A myslíte si snad, že by noviny a články na internetu lidé četli, kdyby tam psali a ukazovali realitu takovou, jaká je? Média prostě dělají z komára velblouda. Když ale vyrazíte poznat jakoukoliv kulturu osobně, zjistíte, že realita je zcela jiná. Sami poznáte, že v Íránu žijí velmi laskaví lidé. Poznáte jak doopravdy žijí kmeny v Africe a lépe porozumíte nejrůznějším náboženstvím. Také lépe porozumíte politice. Poznáte jaké jsou finanční i politické situace v jiných státech, a na volbách v ČR budete mít jasnou volbu. Nakonec dospějete k názoru, že v ČR se žije opravdu krásně.


Budete snáze přijímat nové výzvy

A pravděpodobně budete výzvy sami vyhledávat. Stanete se pokornějšími, silnějšími a odvážnějšími. Na cestách po světě vám ani nezbývá nic jiného. Dalo by se říct, že cestování je slet různých malých výzev. Ať už jde jenom o předjíždění rodinky se čtyřmi dětmi jedoucí společně na jedné motorce, nebo první vzlet letadlem. Samozřejmě, že se vám některé výzvy nepodaří pokořit. Ale o tom je život. Když se vyskytne problém, který vám nepůjde vyřešit, důležité je se nevzdat. Musíte najít jiná řešení. Cestování je jedno velké dobrodružství, kterého nebudete litovat.


Cestování doopravdy učí

Dějepis, zeměpis ani kulturu moc lidí ve škole rádo nemělo. Učitel vám ukázal obrázek velké sochy, řekl, že je to Socha Svobody a že se nachází v New Yorku. Kdyby Socha Svobody nebyla tak proslulá, těžko byste si zapamatovali jakoukoliv informaci o ní. Ovšem když jste v New Yorku a stojíte u Sochy Svobody, teprve až potom si uvědomíte její velikost a krásu. Vytváříte si tak vzpomínku na celý život. Cestování učí i finanční gramotnost. Musíte si ušetřit peníze na cestu, ubytování, jídlo atd. a zároveň musíte šetřit i na cestách. Dalo by se říct, že cestování učí všeobecně. Zjistíte, jak to chodí na letištích a dokonce se naučíte alespoň trochu porozumět nejrůznějším světovým jazykům. Všimněte si, že lidé kteří hodně cestují, jsou velice zajímaví a moudří.


Nebudete litovat

Chcete ve stáří vzpomínat na roky strávené v práci, nebo na vaše dobrodružství z cest? Až vám bude 70 let, klidně můžete sedět v křesle a dívat se na zeď plnou diplomů a uznání, a nebo si můžete prohlížet své fotoalbum z cest a vzpomínat na ty úžasné chvíle. Jestli vaší prioritou v životě je mít co nejvíce titulů u jména a mít sbírku diplomů, zůstaňte doma. Nikdo vám nebrání. Je to váš život. Ale nebude to nuda? Samozřejmě toto je velmi individuální názor. Nemyslím tím, že pokud někdo chce mít úspěšnou kariéru, že dělá chybu. To ani náhodou. Toto je pouze můj názor, kterým vás chci motivovat k cestování i během kariéry. Rozhodně je lepší jít něco udělat teď, než abyste si to později vyčítali. Ale zároveň nikdy není pozdě na to, zvednout zadek a odcestovat na druhý konec světa. Takže ať už vám je 16 nebo 70 let, vždy je možnost vyrazit a něco pro sebe udělat. Lepší někdy, než nikdy. Cestování nám poskytuje víc než studium jakékoliv školy nebo univerzity a nemá cenu ho odkládat. Nežijte, abyste pracovali. Pracujte, abyste žili!

 

Takže sbalit kuft, koupit letenky a hurá na dovču!


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page