top of page
  • Kateřina Jechová

Cestovat může každý. Ano, i vy

Ať už jste student, pracující či důchodce, cestovat můžete. Kroutíte hlavou, že to není pravda? Tak sledujte...



Ať jste kdo jste

Ať už jste student střední nebo vysoké školy, ať už jste uklízečka, učitel či podnikatel, vždy můžete cestovat. Máte děti a velkou zodpovědnost? No výborně! O to více si svoji cestu snů užijete. Ve skutečnosti opravdu nezáleží na tom kdo jste, odkud jste a už vůbec jaké je vaše finanční konto. Musíte vědět jak se omluvit ze školy či práce, jak šetřit peníze před, během i po vycestování, kde a kdy sehnat nejlevnější ubytování či letenky. Ovšem vždy je důležité zůstat trpělivý a uvědomit si, že nic není zadarmo, ale zároveň nic není nemožné.

Jaká je vaše výmluva?

Je jen málo lidí, kteří vyloženě nechtějí cestovat. A ti kteří tvrdí, že nechtějí, jen neví, o co přicházejí a v drtivé většině se jen bojí. A tak vymýšlí různé důvody, proč to nejde.


- Nemám peníze.

- Pracuji.

- Studuji.

- Mám velkou odpovědnost.

- Mám strach.

- Jsem nemocný/á.

- Nemám s kým jet.


Každý vidí jen problém a nepřemýšlí jak ho vyřešit. A přitom to je ve většině případů opravdu jednoduché.



Jak šetřit peníze?

Šetření peněz je snad nejtěžší část při plánování dovolené. Musíte si odřeknout spoustu věcí na které máte chuť nebo se vám zalíbily. Musíte mít opravdu silnou vůli. Ale téměř všechno se dá vynahradit. Věřte, že až se budete procházet v ulicích Los Angeles, opalovat se na pláži nebo zdolávat horu, na nějaké boty, šperky, či luxusní večeře si ani nevzpomenete. Opravdu velkou výhodu mají studenti. Mnoho leteckých společností, památek i turistických center u nás i v cizině, umožňují studentské slevy. Nestačí když budete šetřit pouze před dovolenou, ale je stejně tak důležité šetřit i během dovolené. Za prvé si zkuste uvědomit, kde necháváte nejvíce peněz. Většinou jde o malé částky, ale je to 100 Kč sem, 100 Kč tam, a najednou to je 200 Kč, za které je možné sehnat letenku třeba do Amsterdamu, Bruselu apod. Takže jestli máte ve zvyku si kupovat svačinu ve školním bufetu nebo si koupit kávu cestou do práce, zkuste si začít připravovat svačinu i kávu doma. Budete se divit, jak se tímto způsobem dá ušetřit. Ano, budete si pravděpodobně muset ráno přivstat, ale nic není zadarmo a je jen na vás, kolik jste do své cesty snů ochotný/á investovat.


Jak se vymluvit z práce?

S vymýšlením správné výmluvy pro vaše zaměstnání mi budete muset trochu pomoct, jelikož zaměstnání je opravdu mnoho a v každém se volno řeší trochu jinak. Každopádně začneme u nejjednodušší verze - dovolené. V každém zaměstnání máte ze zákona právo na dovolenou, ovšem v každém zaměstnání máte povolený jiný počet dnů. Takže když budete chodit do práce opravdu poctivě, můžete si později dát třeba týdenní dovolenou v Paříži. Samozřejmě je možné že nemáte zrovna ochotného šéfa. Potom bude plánování o něco těžší. Každopádně vždycky se lze domluvit. Další možnost - víkendy a prodloužené víkendy. Ano, je mnoho lidí, kteří tvrdí, že se nevyplatí vycestovat na pár dní. Ale tito lidé jsou věčně zavřený doma a jen tiše závidí těm, kteří si udělají romantický víkend v Paříži. Lidé, kteří nechtějí vycestovat na pár dní, jsou po celý rok doma, a potom o letních prázdninách dají skoro celou svoji měsíční výplatu (např. 20 000 Kč) za týden u moře. Přitom za 20 000 Kč můžete naplánovat třeba 13 víkendů a pokaždé jinde. Takto se z vás stane cestovatel a ne turista.


Jak cestovat během studia?

Pokud jste ve věku, kdy studujete na nějaké střední nebo vysoké škole, jste v tom nejlepším věku pro cestování. Za prvé máte prázdniny. Na středních školách to jsou hlavně: jarní, letní, podzimní, zimní, pololetní a velikonoční. Také je během roku spoustu státních svátků jako je třeba velikonoční pondělí, den boje za svobodu a demokracii apod., takže zaletět si na víkend do Paříže není problém. Také by každá škola měla mít online, nebo dostupný ve škole rozvrh plánů na celý školní rok, takže si můžete jednoduše zjistit, kdy budete mít ředitelské volno. A v době kdy musíte chodit do školy, si můžete šetřit na cestu. Také nesmíme zapomenout, že kdykoliv je možné přerušit studium, pokud chcete vycestovat na delší dobu. To samozřejmě znamená, že si budete muset doplnit ve škole zameškanou látku a dopsat všechny písemky, ale jak jsem již řekla - nic není zadarmo. Na každé střední škole si studenti musí hlídat zameškané absence. A to občas může být problém s vycestováním, pokud jste často nemocný/á. Na nějakých školách se absence moc neřeší, ale na jiných se absence hlídají velmi přísně. Furt vám nikdo nemůže zabránit vycestovat, ale musíte počítat s tím, že budete muset dělat do-klasifikační zkoušky.


Hledáte parťáka?

První možnost je - cestujte sólo. Není na tom nic špatného, i když se většina lidí bojí. Samozřejmě má to svoje výhody i nevýhody, ovšem výhody opravdu převažují. V první řadě vás celá cesta vyjde levněji. Jedna letenka, menší útrata za jídlo, vstupy, suvenýry a jiné potřeby. Také si pořádně pročistíte hlavu. Po celou dobu budete sami se svými myšlenkami, a po návratu domů budete vědět, co chcete. Zároveň si odpočnete téměř od všeho. Co nebudete chtít řešit, tak to jednoduše nemusíte řešit, protože nemáte s kým to řešit. Jestli se bojíte že se ztratíte a chcete mít s sebou kamaráda, který se dobře vyzná v mapách, nechte ho doma. Není totiž lepší navigace, než lidé kteří v tom státě žijí od malička. A ještě si u toho můžete najít nové kamarády. Jestli jsem vás stále nepřesvědčila o tom, že cestování sólo je fajn, mám pro vás ještě jednu možnost - cestovatelské seznamky. Na internetu i sociální síti Facebook jich lze vyhledat mnoho.



Jak se zbavit odpovědnosti?

Ať už máte děti nebo třeba řídíte firmu, i vy můžete bez problému cestovat. Máte-li děti ve věku, kdy se o ně musíte aktivně starat, nejjednodušší je najít si nějakou chůvu nebo kamarádku, která vám dítě pohlídá. Také je možnost vzít své děti s sebou na dovolenou. Ovšem musíte počítat s tím, že vás vyjde dovolená o něco dráž, a také musíte výlety a jiné aktivity přizpůsobit dětem. Řídíte-li firmu nebo teprve rozjíždíte firmu, sežeňte si spolehlivý zaměstnance. Odložte schůzky (jestli-že nejsou nezbytně důležité), zadejte práci svým zaměstnancům na dobu co budete pryč, a sežeňte si někoho komu věříte a víte, že je spolehlivý, aby pohlídal, že firma bude šlapat jak má, i když šéf bude na dovolený.


Jak se zbavit strachu?

Je spousta věcí, kterých se na cestovaní můžete bát, ale časem zjistíte, že jste neměli důvod. Hodně lidí se bojí létat letadlem. Za prvé, nedoporučuji se dívat na letecké katastrofy hodinu před odletem. To vám nijak nepomůže. Také je vyšší pravděpodobnost že vyhrajete sportku nebo že vás sežere žralok, než že s vámi spadne letadlo. Před prvním letem jsou nervózní snad všichni, ale třeba si stejně jako já létání letadlem oblíbíte po prvních pěti minutách v oblacích. Teroristi - lidé díky kterým hlavně rodiče a prarodiče nechtějí jít na žádný koncert světoznámého zpěváka, natož vejít na letiště. A v drtivé většině pak zakazují svým dětem chodit na koncerty a cestovat letadlem. Ale je to opět tak moc nepravděpodobné, že je zbytečné nad tím přemýšlet.


Brání vám nemoc?

Nebudu vám tvrdit, že nemoc není dost vážný důvod k tomu, proč necestovat, protože tomu sama nevěřím. Zdraví máme jen jedno, a musíme si ho chránit. Ovšem jestli trpíte nevyléčitelnou nemocí, určitě to hodně ovlivní vaše plánování. Ale na druhou stranu, není snad vážná a nevyléčitelná nemoc dostatečně dobrý důvod k cestování? Co jiného byste chtěli dělat poslední roky nebo měsíce svého života? Být s rodinou? Vezměte ji s sebou! Samozřejmě cestování s určitým hendikepem není jednoduché a už vůbec ne levné. Ale není to nemožné. Zkuste se poradit se svým lékařem a hledat společně nová řešení. A nezapomeňte že vždycky je způsob, jak udělat z nemožného skutečné.

 

Tak jaká je vaše výmluva? Pokud stále vymýšlíte další výmluvy, které nevyzněli v tomto článku, napište mi je do komentářů nebo mi napište osobně na mail. Pokusím se vám pomoct k naplánování vaší dovolené snů. :)

Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page