top of page
  • Kateřina Jechová

Na co si dávat pozor u výběru štěněte i chovatelské stanice

Tento článek je velmi specifický a úplně první o tomto tématu na mém blogu. Také je dost možné, že ho bude vyhledávat jen malé procento mých čtenářů, ale pokud vás téma výběru štěněte zajímá, doufám, že vám tento článek pomůže. :)


Po 3 letech přání jsem se konečně dočkala, a ocitla se v kolotoči telefonátů a mailů s nejrůznějšími chovatelskými stanicemi, na cestě za mým vysněným stěňátkem Shiba inu. Za posledních pár týdnů jsem už stihla pochopit, že to často není jen tak, a že je zde několik vykřičníků, na které by si každý budoucí majitel pejska měl dát pozor.



! Štěně bez PP a pochybný PP

Spousta lidí si myslí, že jediný rozdíl mezi psem s průkazem původu (PP) a bez něj, je cena. A že to potřebují jenom ti, kteří chtějí psa vystavovat. Ano, štěňata s PP jsou několikrát dražší, ale tento papír s sebou nese hned několik důležitých výhod, které ocení i ti, co vystavovat pejska nechtějí.


U štěněte s PP máte 100% jistotu, že jde o čistokrevného jedince. Štěně může vypadat např. jako Shiba, ale v dospělosti se z něj může vyklubat jaká-si směsice dvou ras. Zároveň máte jistotu, že pejsek bude mít tu pravou povahu dané rasy. Samozřejmě každý pejsek má svůj originální charakter, ale jsou různé znaky chování, které se u čistokrevných jedinců opakují. Třeba u Shiby je to jejich čistotnost a šibalská povaha.


S PP máte jistotu, že nepodporujete množírny. Že štěně máte od zkušeného chovatele, který nemá za cíl jen vydělat peníze. Množírny často předávají štěně dříve, než by měli (po 8. týdnu života štěněte) a pak se může stát, že štěně náhle zemře. Nebo se může stát, že štěně bude nemocné a nakonec u veterináře zaplatíte víc peněz, než byste dali za zdravé štěně s PP u ověřeného chovatele.


Jak poznat pochybný PP? Pokud někdo nabízí PP od organizace UCI nebo WKU, ruce pryč. Tváří se to, jako normální PP, ale ve výsledku máte jen cár papíru, který vám o původu štěněte nic neřekne. Tyto PP většinou nabízí inzeráty štěňat na bazos.cz a jiných portálech. To už (mně osobně) přijde lepší si pořídit nepapírové štěně od rodiny, která má štěňata omylem. Protože jen množírny nabízí pochybné PP.


Jediný správný PP je od FCI a chovatelská stanice musí být registrovaná pod ČMKU (Českomoravská Kynologická Unie), která každou chovnou stanici prověřuje a štěňatům vystavují PP.


Ještě mě napadá vás varovat, že pokud vám chovatel řekne, že má 3 štěňata ale jen dvě dostala PP, protože na to poslední "nezbylo", je to blbost. Množství PP není vůbec omezené. Jediné, kdy toto může nastat je, když má štěně nějakou vrozenou vadu, která by se mohla dál šířit po pokolení a narušit standardy plemena. Například PP nemůže dostat Shiba bílé barvy, protože se jedná o mutaci.



! Chovatele nezajímá, jak žijete a jaký máte vztah k psům

Každému správnému chovateli záleží na tom, kam svoje milované štěně pošle. Může vám tedy klást hodně osobních otázek na to, jak žijete, kde bude štěně vyrůstat apod.. Na tomhle ale není nic špatného, naopak to ukazuje, že chovatel štěňata nebere jen jako zboží. Taky se může stát, že se chovatel rozhodne vám štěně nedat. Ať už kvůli více zájemcům nebo že se mu na vás něco nelíbilo. S tím nic moc nenaděláte, chovatel má na to plné právo.


! Chovatel má více vrhů najednou

Správný chovatel by měl mít málo aktivních fen ve věku 2-8 let, které by měli mít mezi jednotlivými vrhy krycí pauzu nejméně dva roky. Když má chovatel více vrhů najednou, nemůže se všem štěňatům aktivně věnovat. Pokud se jedná o dlouholetého chovatele se spoustou zkušeností a není na péči sám, je přijatelné, aby měl maximálně dva vrhy najednou.


! Chovatel vám nechce ukázat, jak u něj štěňata žijí

Toto je typické chování množíren. Nechtějí, abyste viděli, kde štěňata tráví den a snaží se domluvit předání štěněte někde na půl cesty nebo ve městě. Množírny totiž často chovají štěňata v klecích, králíkárnách, ve sklepě apod. v hrozných podmínkách a štěňatům se moc nevěnují. (Pokud vás toto více zajímá, na YouTube najdete spoustu videí na toto téma.) Samozřejmě nechtějí, abyste to všechno viděli. Návštěva prostorů, kde štěňata až do odběru žila, je opravdu moc důležitá. Štěňata by měla k chovateli přistupovat s radostí, neměla by být špinavá a na pohled zanedbaná.


Tak toto byly hlavní 4 vykřičníky, kterých jsem si nejvíce všímala při hledání vhodné chovatelské stanice. Vykřičníků je samozřejmě i více, ale myslím, že na tyto byste si obzvlášť měli dávat pozor, abyste nepodporovali množírny a skutečně našli toho nejlepšího a zdravého parťáka na spoustu let.


Pokud vás napadají ještě nějaké vykřičníky, na které by si budoucí páníčci měli dávat pozor, budu ráda, když se o ně podělíte dole v komentářích! :)


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page