top of page
  • Kateřina Jechová

Jak se balím na dovču?

Léto je ofiko tady a s ním spojené dovolené. Celkem mě překvapilo, že i přes pandemii se spousta lidí rozhodlo vycestovat do zahraničí. Ale ono se ani není čemu divit... A jelikož mi, stejně jako snad každému, chybí "vitamin sea" hrooozně moc, taky vyrážím pryč z ČR. A kam? Do mojí milované Provence. Pokud jste viděli video 50 faktů o mně, tak víte, že Provence miluju. Snažím se chovat dospěle, ale stejně radostí pištím jako malé dítě. :D



Ale samozřejmě, dovolenou v Česku si můžeme užít stejně jako kdekoliv jinde. Takže ať už vyrážíte kamkoliv, myslím, že by se vám moje následující tipy mohly hodit.


Cca 2 týdny před odjezdem si v mobilu v aplikaci Poznámky, udělám seznam věcí, co vzít s sebou. A píšu tam i sebevíc samozřejmé věci. Protože je naprostá klasika, že zapomenu zubní kartáček, šampón, pyžamo, sluneční brýle nebo jiné potřebné věci. Píšu ho s dvoutýdenním předstihem, protože mám 2 týdny na vzpomenutí si na nejrůznější věci. Taky si u toho často uvědomím, že musím spoustu věcí dokoupit nebo zařídit.


Jak ve zkratce ten seznam vypadá:


Zařídit/dokoupit:

  • Plavky

  • Žabky

  • Směnit $

  • Cestovní pojištění

  • PCR testy

  • Dobít powerbanku

S sebou do příručáku:

  • Zubní kartáček, pasta

  • Powerbanka

  • Knížka

  • Cestovní pas

  • Kapesníčky

Do kufru:

  • 2 malé kabelky

  • Sandálky

  • 4x šaty

  • Nabíječky

  • Opalovací krémy

Všechno si přehledně vypsat je krok č.1, pokud nechcete na nic zapomenout. Nic tím nezkazíte a budete odjíždět bez toho blbého pocitu, že jste na něco zapomněli. Třeba na Kevina, žejo...



Při balení je celkem velký rozdíl, pokud na dovču jedete autem/autobusem nebo letíte letadlem.


Pokud jedete vlastním autem, tak je ve výsledku jedno, co si dáte do kufru. Nikdo nehlídá co v něm máte (max. na některých hranicích) nebo kolik váží.


Pokud jedete autobusem od cestovní kanceláře, musíte si pohlídat, jaké mají podmínky. Většina cestovních kancelářích, se kterými jsem kdy někam jela, neměli zakázané elektronické zařízení v kufrech. Ovšem i v tento moment bych to nedoporučovala, protože ty kufry se na sebe hází a je možné, že se vám něco uvnitř poničí, a cestovní kancelář za to samozřejmě nenese zodpovědnost.


Pokud letíte letadlem, tak je důležité pohlídat si spoustu věcí. Věřím, že většina z vás všechno ví, ale stejně to sem pro jistotu zahrnu. Jednak máte limit na váhu vašeho zavazadla. Každá letecká společnost má jiný limit, ale bývá to kolem 20kg. Víc můžete mít, ale za nemalý příplatek. V odbavovaných zavazadlech nesmí být jakákoliv elektronika. Pokud si na palubu chcete vzít nějaké krémy, spreje, tekutiny nebo léky, musí být v maximálním balení 100ml. Všechna balení musí být v průhledném uzavíratelném plastovém sáčku, a dohromady nesmí přesahovat 1 litr na osobu. Co ví málokdo, i já byla na letišti překvapená, tak nádobu na pití můžete mít jakkoliv velikou, ale při kontrole musí být prázdná. Natočit si do ní vodu můžete až po kontrole zavazadel, třeba při čekání v gatu. Je to hlavně z důvodu, aby se takto nepřenášely alkoholické nebo nebezpečné látky. Pokud při kontrole budete mít v lahvi pití, tak vám to buďto vylijí nebo vyhodí i s lahví. To záleží na tom, kdo vás kontroluje. (Na některých letištích je u fronty na kontroly takový "sud" kam pití můžete vylévat.)



Ať už letím letadlem nebo jedu autem, vždycky mám 2 zavazadla. Jeden velký kufr a příručák. Když jedu autem tak často beru mnohem víc věcí, jako třeba badminton na zábavu, protože ten se hodí do auta a je vyřešeno. Zatímco do letadla beru jen ty nejnutnější věci.


Co mi na dovolené nesmí chybět?

Knížka - Miluju čtení a na dovolené ještě víc. Vyřeší to zábavu na cestu i během válení na pláži. Je to součást relaxu, za kterým na dovolenou i jezdíme. Často si vybírám knížku, která se tématem hodí k místu, kam jedeme. Teď do Provence si beru knížku Láska v Provence od Constance Leisure.


Foťák - To je asi jasné, když mám blog, ale i tak mě focení neuvěřitelně baví, a ráda zaznamenávám tyto krásné vzpomínky do snímků.


Fén - Často bývají součástí ubytování, ale pokud ne, tak bych se tam zbláznila. :D Když si vlasy nevyfénuju, tak žijou vlastním životem.


Sada na pedikúru - I když si pedikúru udělám před odjezdem, tak brouzdáním nohama pískem jí dám celkem zabrat. A proto s sebou vždycky beru pilníček, odlakovač, vatové tampónky, oblíbený univerzální lak, podkladový a vrchní lak na nehty.


Sluchátka - Musím něco vysvětlovat?.. :D


Kinedryl - Pro žaludeční citlivky jako jsem já, nutností.


Dvoje sluneční brýle - Po většinu času na dovolené je nesundávám. Protože z ostrého sluníčka mi často slzí oči a taky je tím chráním. :) A dvoje hlavně proto, že mi pravidelně jedny někdo rozsedne nebo je ztratím.


 

Ať už vyrážíte kamkoliv, doufám že vám moje typy pomohly a hlavně - že si to užijete! Brzo se budete moct těšit na záplavu článků o Provence. :D <3


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page