top of page
  • Kateřina Jechová

Co se dělo a děje na mém Instagramu

Nevím, jestli vás vůbec tento článek bude zajímat, ale rozhodla jsem se ho napsat, protože chci uvést věci na pravou míru. Možná jste si toho někteří všimli, možná ne, ale na mém instagramovém profilu se rozmohl takový nešvar. Původně jsem o tom chtěla natočit povídací stories, pak jsem ale usoudila, že to vůbec řešit nebudu, ale stejně mi to nedalo, a proto tu teď sedím, a chystám se vám něco objasnit.



Instagram jsem si založila 1. října 2014. Pamatuju si to, protože jsem s ním zaháněla nudu na hotelovém pokoji v LA, zatím co ostatní byli v baru. Ale bylo mi tehdy 14 let, takže co čekat. :D Z nudy jsem na svém tabletu projížděla Google play, potkala jsem aplikaci Instagram a stáhla si ji. Nikdy dřív jsem o ní neslyšela. Tehdy nebyla moc známá a ČR opravdu minimálně. Ale jakmile jsem se s ní seznámila, naprosto mě nadchla. Ještě ten večer jsem nahrála svoji první fotku, kterou tam stále mám. Je to hvězda Johnnyho Deppa na chodníku slávy. No a od té doby jsem na Instagramu téměř dennodenně. To jen tak na úvod... :D


Tenkrát jsem byla nadšená, když jsem měla u fotky 10 lajků. Nikdo z mé rodiny, přátel ani známých Instagram neměl, takže když počet lajků dosáhl na dvojciferné číslo, připadala jsem si hrozně "famous". :D A od té doby mě moc bavilo a dělalo mi radost, když jsem viděla, jak pomalu, ale jistě, roste počet mých sledujících. Během střední školy jsem měla neustále 500-600 sledujících a nikam se to nehlo. Nijak zvlášť mi to nevadilo, nezveřejňovala jsem kontent pro širší publikum, spíš jen pro přátele. Když v listopadu 2020 můj blog oslavil 1 rok, sledující na mém profilu začali dopalu růst. Během 3 měsíců mě začalo sledovat cca 500 nových účtů. Předpokládám, že to bylo díky blogu. Pak se to zase nějak zastavilo, až do května-srpna 2021.


Zhruba před rokem jsem si začala všímat, jak se návštěvnost mého blogu zvedá. A pár týdnů na to se začal zvedat i počet sledujících na Instagramu. Dělalo mi to radost a přišlo mi logické, že sledovanost blogu ovlivní počet sledujících. Pamatuju si, jak jsem otevřela Instagram a vyskočilo na mě upozornění, že mám 100 nových sledujících. Během jednoho dne. Byla jsem v šoku, ale nadšená. Takhle to vypadalo pár týdnů. Někdy mi za den přibylo pár sledujících, jiný dny 100-200. No a pak nastal jeden týden v srpnu, během kterého na mém profilu přibylo téměř 1000 nových sledujících. To už jsem měla cca 3600 sledujících.



Zveřejnila jsem stories, že všem moc děkuju a přiložila jsem možnost pokládat otázky. A mezi otázkami jsem dostala zprávu od jedné holky, která zněla: "Kolik tě stálo koupit followers? :D Na první pohled vidím 80% fake profilů. :D". Tahle zpráva mě zarazila hned z několika důvodů. Za 1. jsem ani netušila, že je možné koupit si followers. A za 2. jsem si říkala, že pokud jsou fake, jak to, že se mi zvedla i sledovanost stories?.. Z průměru 300 lidí se sledovanost zvedla na 1800. Každopádně mi ta holka dala brouka do hlavy. Poznat fake profil není nic těžkého, ale já ani neprojížděla profily, které mě začaly sledovat. Přibývalo jich tolik, že bych nedělala nic jiného. Takže jsem projela svoje sledující a hned mi bylo divný, že velká část je z Asie. Začala jsem si zjišťovat víc o prodeji followers, a zjistila jsem, že to není vůbec těžké a že je dokonce možné koupit followers profilu, který není váš. Na některých stránkách to jde, na jiných ne.


Že mě začaly sledovat fake profily, jsem si potvrdila tím, že mi i rapidně klesl počet lajků u příspěvků. O algoritmu Instagramu jsem si pár let zpátky dost četla a pamatuju si hlavně to, že když rychle roste počet sledujících, ale ne počet lajků u příspěvků, Instagram profil vyhodnotí jako nezajímavý a přestane ho nabízet širší veřejnosti.


Je možné, že mi nekteří z vás tohle všechno nebudou věřit, ale řekněte mi, proč bych si kupovala sledující, když vím, jak funguje algoritmus Instagramu? Ke všemu jsem opravdu netušila, že jdou koupit.


Snažila jsem se přijít na to, proč mě najednou začalo sledovat tolik fake profilů, a přišla jsem jen na jedno logické řešení. Asi mi někdo ty sledující koupil. Pravděpodobně někdo, kdo zná algoritmus a chtěl mi takhle uškodit. Asi to zní vtipně, že někdo chce uškodit člověku tak, že mu koupí sledující, ale dává to smysl. Jakmile jsem to zjistila, začala jsem si ty sledující, kteří byli očividně fake, mazat. Během jednoho dne jsem smazala přes 2000 sledujících. Co se týče algoritmu, tohle můj profil potopí ještě níž, ale opravdu nestojím o vysoký počet sledujících, pokud za nimi nejsou opravdoví lidé, které zajímá můj kontent.


K dnešnímu dni mám na profilu 1866 sledujících, ale budu je ještě promazávat. Stále vidím, že tam je spousta profilů, které tam nemají co dělat. A upřímně, tohle všechno můj profil ponořilo hodně hluboko. Dosah příspěvků i celá analytika mám skoro na dně. Nehroutí se mi z toho svět, ale šťastná taky nejsem. Ani si moc nevím rady s tím, jak si vylepšit algoritmus, takže asi budu dělat, jako že nic, a budu normálně pokračovat v tom, co dělám.


Každopádně pokud je to tak, jak myslím, měla bych otázku na toho, kdo mi ty sledující koupil.. Proč? Reálně co z toho máš? :D Upřímně tuším, kdo v tom má ruce, ale nehodlám to dál rozebírat. Tento článek jsem se rozhodla sepsat už jen i jako varování, kdyby se některému z vás začalo dít něco podobného.


Jo a nakonec bych chtěla jen zmínit, že pokud znáte nějaké webovky, kam napíšete uživatelské jméno a ono vám to řekne, kolik % má daný profil fake sledujících, tak to není vůbec přesné. :D Můj profil to na každé z takových webovek vyhodnotí úplně jinak. Jedna z nich dokonce tvrdila, že mám 100% fake sledujících, ale pokud mě sami sledujete, tak víte, že je to blbost. :D


Nevím, jestli tohle vůbec někdo bude číst, ani jestli mi někdo uvěří. Ale podělit jsem se o to chtěla. Tento článek ani nebudu nijak sdílet, takže na něj můžete narazit pouze tady na blogu.


Zakončit to chci jen tím, že svých skutečných sledujících si moc vážím a doufám, že vás moje momentální a budoucí tvorba bude bavit. :)


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Momenty VI.

bottom of page