top of page
  • Kateřina Jechová

Adventní Paříž

Co všechno stihnout v Paříži za jeden víkend? Na co si dávat pozor a co rozhodně nesmíte vynechat v předvánočním období?



Paříž je pro mě jako druhý domov. Miluju její architekturu, historii a hlavně atmosféru. (Okay.. momentálně je tam atmosféra lehce demonstrační, ale to se časem zlepší). :D Každopádně teď, když se blíží Vánoce, jsem tam prostě musela vyrazit a vzít s sebou mého přítele, aby taky viděl tu nádheru.

I když to byla krátká dovča (4 dny, z toho jeden den v Disneylandu), musím uznat, že jsme si ji s přítelem užili naplno. Paříž je totiž natolik krásná a romantická, že i nepřízeň počasí a promrzlé ruce nedokáží zkazit náladu a dojem tohoto úchvatného města.

 

Eiffelova věž

Je to nejznámější a největší ikona Paříže. Navrhl ji a nechal postavit Gustave Eiffel v roce 1889 u příležitosti stého výročí velké francouzské revoluce. Měří 324 metrů a původně měla stát pouze 20 let, ovšem kvůli svému významu coby meteorologická stanice a později i rozhlasový a televizní vysílač, byla zachována.


Rada č. 1

Pokud nechcete čekat hodinové fronty do areálu Eiffelovky a následně další hodinové fronty na výtah nebo schody, doporučuji tam přijít hned ráno. Eiffelova věž bývá otevřena každý den a její otevírací doba se v závislosti na sezóně mírně mění. V období od 15. června do 1. září, bývá otevřena od 9:00 do půlnoci (poslední výtah na vrchol ve 23:00), po zbytek roku pak zpravidla od 9:30 do 23:00 (poslední výtah na vrchol ve 22:30 a poslední možnost výstupu po schodech již v 18:00). Ovšem areál se otevírá o půl hodiny dříve. Doporučuji, abyste dorazili ke vstupu cca 15 minut před otevírací dobou, a jen co projdete bezpečností prohlídkou, hned se zařadili do fronty na výtah nebo schodiště. Ale dávejte pozor - málo kdy se otevřou všechny pokladny a vy zjistíte která se otevře, až když se otevře. Teď jsme třeba stáli na začátku fronty a najednou se otevřela jiná pokladna a tím nás všichni předběhli.


Vyrazit na Eiffelovku hned ráno má ještě jednu velkou výhodu - jste tam skoro sami. Já šla s přítelem do 2. patra pěšky a cestou jsme se v 1. patře zastavili v roztomilé kavárně, ve které (mimo nás) byli jen 2 lidi. Asi všichni čekáte, že za jedno kavčo tam musíme obětovat celou výplatu, ale ne. Za espresso jsme zaplatili 2,5 EUR a za horkou čokoládu 4 EUR. Což jsou ceny dokonce nižší, než na vánočních trzích.


Rada č. 2

Jak už jsem zmínila, při vstupu k Eiffelovce musíte projít bezpečnostní kontrolou. Při vstupu do areálu vám pouze prohlédnou obsah batohů/kabelek a musíte projít takovou bránou pro kontrolu, zda něco neschováváte u sebe. Když už máte lístek zakoupený a chcete se vydat nahoru, projdete ještě jednou bezpečnostní kontrolou. Že je zákaz zbraní, výbušnin apod. snad ani nemusím zmiňovat, ale mohou vám zabavit i vidličku, nůž, nůžky apod.


Rada č. 3

Na Eiffelovku se můžete dostat výtahem, pěšky nebo kombinovaně. Podle toho se dělí také vstupy, takže pozorně sledujte cedule, abyste jste předešli hodinovému čekání ve špatné frontě (fronty na výtah často poznáte tak, že jsou mnohem delší, než ty na schody). Lístky se kupují buďto do 2. patra, nebo do 3. patra (vrchol). Pokud vám nevadí trochu pohybu, doporučuji jít do 2. patra pěšky a do 3. patra pokračovat výtahem. Taky myslete na to, jaké je počasí. Já s přítelem chtěla až na vrchol, ale jelikož byla mlha a špička Eiffelovky nebyla skoro ani vidět, přišlo nám zbytečné si připlácet za 3. patro. Takže 2. patro pěšky je takový ideál.


Rada č. 4

Tato rada se ani tak moc netýká Eiffelovky, ale okolí Eiffelovky. V okolí jejího areálu se totiž pohybují podvodníci. A je jich tam tolik, že určitě na nějakého narazíte. Například tam běhají holky od turisty k turistovi a ukazují lidem papír, kam se máte podepsat a napsat částku, kterou přispíváte na ,,handicapované lidi". Většina turistů je schopná jim nechat i 20 - 30 EUR, ale ti chytřejší si všimnou, že ten papír je špinavý, přelámaný a hlavně - nejsou na něm uvedené žádné zákony, které by je opravňovaly vybírat od lidí peníze.


Další takový tip se týká afroameričanů, kteří na každém kroku prodávají malé klíčenky s Eiffelovkou, magnetky apod. U nich to není tak hrozné, ale musím vás upozornit, že jde o nelegální prodej. Pokud si ale chcete přivézt domů malou Eiffelovku jako suvenýr, nenechte se okrást. Většina prodejců nabízí 1 klíčenku za 1 EUR. Ovšem s nimi se velmi jednoduše smlouvá. Pokud chcete ušetřit, u většiny těchto prodejců není problém zakoupit 5 klíčenek za 1 EUR.


Rada č. 5

Pokud plánujete v Paříži být celý den až do večera, počkejte si na blikající (třpytící se) Eiffelovku. Večer, když už je tma, bliká každou hodinu po dobu 5 minut. Je to nádherná podívaná. Ráda bych sem přidala fotografii, ale bohužel si nárokují autorská práva. Málokdo ví, že zveřejňovat fotografie osvícené Eiffelovy věže není dovoleno. Za jejich publikaci hrozí nemalá pokuta, a pokud byste chtěli fotky noční Eiffelovky legálně zveřejnit, je třeba kontaktovat společnost SNTE (Societé Nouvelle d´Exploitation de la Tour Eiffel) a zaplatit copyright. Toto pravidlo neplatí pro fotky pořízené ve dne.



Plavba lodí po Seině

Odpočinková atrakce, při které uvidíte mnoho kulturních památek úplně z jiné perspektivy. Poplujete přes Ile de la Cité, kde minete pozoruhodnou katedrálu Notre Dame, přes Arabský institut, muzea Orsay a Louvre, pomalu až ke 13. obvodu, kde z dálky uvidíte i Národní knihovnu Francoise Mitteranda. Tato plavba nás vyšla na necelých 15 EUR za osobu.


Rada č. 1

Doporučuji si naplánovat plavbu krátce po setmění, kdy máte veškeré pařížské památky krásně nasvícené a probouzí se pařížský noční život. Opravdu nádherná podívaná, ať už při pohledu na nasvícenou gotickou katedrálu Notre Dame, Musée Orsay nebo Eiffelovu věž.

Rada č. 2

Pozor na asiaty. Nemyslím to jako narážku a už vůbec nechci nikoho urazit. Jen čerpám z vlastních zkušeností. Paní průvodkyně nás varovala, ať se při nástupu na loď nenecháme předběhnout asiatama, a já se tomu nejdřív jen smála. Ovšem o půl hodiny později mě právě asiati přimáčkli k zábradlí, podkopli nohy a málem vypíchli oko deštníkem. Je zázrak že jsem nevypadla z lodi. :D



Cinéaqua / Aquarium de Paris

Obrovské mořské akvárium s více než 500 druhy ryb a nádrží se žraloky leží na východní straně zahrad Jardins du Trocadéro v bezprostřední blízkosti Eiffelovy věže. Součástí akvária je také nádrž s více než třiceti žraloky.

Vstupné pro jednoho dospělého člověka vyjde na 19 EUR.


Vánoční trhy v Tuilerijské zahradě

Tuilerijská zahrada, francouzsky Jardin des Tuileries, se rozkládá v centru města v 1. obvodu, mezi muzeem Louvre a Place de La Concorde. Nově se zde konají vánoční trhy, na kterých můžete ochutnat místní speciality, zahřát se svařeným vínem, zabruslit si na umělé ledové ploše mezi stránkami nebo dokonce okusit zážitek podobný tomu na Londýnském oku. Měří "pouze" 60 metrů, plní však stejnou funkci - parádní výhled na město. Pokud je dobrá viditelnost, Paříž se vám odhalí v celé své kráse. Pokud zavítáte do Paříže v předvánočním období, na těchto trzích vás duch Vánoc naprosto pohltí.



Musée du Louvre

Muzeum umění, které sčítá přes 544 tisíc exponátů, ovšem vystavených je 35 tisíc. V roce 2018 se stal nejnavštěvovanějším muzeem na světe. Leží v 1. obvodu na pravém břehu řeky Seiny obklopen ulicí Rue de Rivoli ze severu, Tuilerijskými zahradami ze západu.


Jeden obraz budete chtít vidět určitě, tím je Mona Lisa. Skvost od Leonarda da Vinciho je schován za neprůstřelným sklem, a pokud se budete chtít dostat až přímo před obraz, budete si muset počkat opravdu velikou frontu nebo se zkusit protlačit skrz dav.


Kdybyste se u každého exponátu zastavili na 10 sekund, strávili byste v muzeu celé tři měsíce.


Rada č. 1

Chystáte se do Louvru a nechcete čekat hodinové fronty u hlavního vchodu prosklené pyramidy? Právě na tomto nádvoří, kousek od Carrouselského oblouku, máte po obou stranách dva nenápadné kamenné podchody do areálu Louvru, kterými projdete přes butiky až k obrácené pyramidě, odkud můžete projít rovnou do muzea.


Rada č. 2

Pokud vás trápí otázka peněz, tak tuto radu přivítáte. Aktuálně je vstup zdarma každý večer 1. sobotu v měsíci (prohlídka s průvodcem), poté 14. července, což je francouzský státní svátek a zdarma se sem podívají také děti a studenti z EU do věku 26 let.


Rada č. 3

Kolem Louveru se velmi často pohybují afroameričané, kteří nabízí kolemjdoucím turistům vstupenky. I když se může zdát, že zakoupením těchto vstupenek předejdete dlouhému čekání ve frontě, nenechte se zmást a nekupujte je. Většinou totiž prodávají již použité vstupenky, které našli na ulici. Jestli je vstupenka použitá nebo ne, se pozná velmi těžko. Mají totiž na sobě kód, který se u vstupu pouze načte.



Navštívili jste už někdy Paříž? Co se vám nejvíce líbilo a co byste doporučili ostatním? Budu se těšit na vaše komentáře. :)


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page