top of page
  • Kateřina Jechová

Proč používat SPF každý den?

Mít v 50 letech krásnou a zdravou pleť, kterou by nám záviděli i lidé pod 30, bychom chtěli asi všichni. Přitom není potřeba žádné plastické operace ani jiných předražených procedur. Stačí to jen nepodcenit a začít "investovat" do budoucna do nejdříve.


Dneska vám vysvětlím, proč je důležité používat SPF 365 dní v roce a představím vám 3 druhy SPF společně s jejich výhodami i nevýhodami. Dále vám vysvětlím, jak správně SPF aplikovat a samozřejmě přidám odkazy na pár skvělých produktů obsahujících SPF.


(Tento krém s SPF 40 od Origins aktuálně používám. Více info naleznete níže v článku.)


SPF je ochrana před UV zářením, které je kolem nás neustále. Ať už venku svítí sluníčko či ne, ať už jste schovaní doma (proniká skrz okna) či běháte v parku. UV záření je kolem nás i v noci, ale tak moc slabé, že není potřeba se proti němu chránit. Ovšem během dne to potřeba je. Proč? Až 90 % předčasného stárnutí pleti způsobuje UV záření. Jinými slovy může za to, že se vám předčasně začnou dělat vrásky, povolovat pleť, ale také vytvářet pigmentové skvrny apod.. Takže každodenním používání SPF tyto příznaky stárnutí oddalujete.


Jako příklad si můžeme vzít Asiatky. U Asiatek je velmi často těžké poznat, zda jim je 20 nebo 50 let, protože mají téměř "nestárnoucí" pleť. Pravdou ale je, že v Asii je běžné každodenní používání SPF už od dětství + velmi často nosí klobouky a jiné pokrývky hlavy, aby se chránili před sluncem.


EXISTUJÍ 3 DRUHY SPF:

Minerální

Nebo-li přírodní fyzické filtry - oxid zinečnatý a oxid titaničitý. Ty mají funkci odrážení a blokaci UV záření. V podstatě na pleti vytvoří "bariéru", přes kterou se UV záření nedostane. Mají hutnější texturu a na pleti zanechávají bílý film, tudíž je těžší ho rozmazat, ale působí ihned.


Chemické

Tento druh SPF je nejčastější a naleznete ho ve většině produktů z drogerie, lékáren apod.. Jeho funkce je absorbování a rozptýlení UV záření. Má lehčí konzistenci, vpíjí se do pleti a trvá cca 20 minut, než začne působit.


Korejské

Korejská kosmetika je v podstatě jedničkou na trhu. V tomto ohledu jsou velmi napřed a mají své vlastní upravené SPF, které se snadno vstřebává, na pleti nelepí a velmi dobře působí.


Taky vám od sluníčka vždy vyskáčou pihy? :D


Jak SPF aplikovat?

To naštěstí není žádná věda. Je potřeba dodržovat jen 3 pravidla. Za 1. SPF nanášet jako poslední krok vaší ranní rutiny, ale nemíchat ho s krémem. Můžete nanést krém a na něj SPF, ale nemíchat je dohromady předem. Snižuje to funkčnost SPF. Případně můžete rovnou používat krém obsahující SPF (tam často bývá problém v tom, že abyste opravdu nanesli na pleť dostatečné množství SPF, musíte použít velké množství krému. Ale samozřejmě záleží na produktu). Za 2. nanášet SPF i na krk, dekolt, uši a hřbety rukou. V podstatě na místa, která bývají nejvíce odhalená. A za 3. přes den opakovaně nanášet SPF, aby ochrana byla dostačující. Ideálně každé 2 hodiny, ale to často není možné a je otravné na to myslet, ale když si alespoň párkrát v průběhu dne vzpomenete a SPF znovu natřete, good job. (Pokud často nosíte make-up a nechcete na něj patlat SPF, pochopitelně, tak pro to existuje řešení. O tom ale později.)


Jak silný faktor zvolit? Čím víc, tím líp. Ovšem SPF 30 je taková hranice, pod kterou by se jít už nemělo. SPF 25 ještě dejme tomu, ale pokud budete celoročně používat SPF 40 nebo 50, pleť vám o to víc poděkuje. Já osobně v zimě používám SPF 30 (někdy i 50, záleží jak mi vychází zásoba krému :D) a v létě 40-50.



Krém od Origins A Perfect World SPF 40, který můžete vidět na fotkách, aktuálně používám, a můžu ho vřele doporučit pro jeho účinky na pleti. Má sice malinko hutnější texturu, ale nezanechává bílý film. Pleť je po něm hydratovaná, rozjasněná a "fresh". Jediné co bych mu vytkla je, že když se vám dostane do očí, tak jemně pálí. Stačí opravdu malé množství a celý den mi slzí oči. Takže doporučuji se vyhnout očnímu okolí a pokud si následně chcete nanést make-up nebo korektor, opatrně. Krém se přes štětec i beautyblender dostane velmi blízko oka a může začít pálit i za pár hodin. Každopádně když chci použít make-up, vyberu ten, který již obsahuje SPF a v očích nepálí. Ovšem SPF v make-upu nebývá dostačující (museli byste použít velké množství). Nanesu si tedy tento krém, úplně se vyhnu očnímu okolí a následně make-up začnu nanášet od očního okolí dál. Je to zvláštní postup, ale díky tomu se mi krém nedostane během dne do očí. Opakovaně si krém nejspíš kupovat nebudu kvůli těmto komplikacím, každopádně pokud se líčíte málo kdy, tak na dny bez make-upu moc doporučuji.


Pamatujete, jak jsem psala, že je potřeba SPF během dne opakovaně nanášet, ale moc to nejde, pokud nosíte make-up? To má dvě řešení. Za 1. pořiďte si pudr obsahující SPF, nebo za 2. mlha ve spreji. Já osobně doporučuji mlhu Anthelios SPF 50 od La Roche-Posay (levněji tady, jen bývá často nedostupná), která má matný efekt a pleť se po ní neleskne. (Někdy se na pleti leskne, ale jen když ji aplikujete moc z blízka.) Stačí přestříkat všechna potřebná místa a tadá.


Krém Clean Screen Mineral od značky REN Clean Screen jsem osobně nevyzkoušela, ale dostala jsem na něj skvělé doporučení od 4 lidí v mém okolí, tak ho tady musím zmínit. :)


BB krém Cica Clearing s UVA a UVB filtry od korejské značky Purito si vychvaluje spousta lidí. Já make-up ani BB krémy téměř nenosím, protože na mojí suché pleti nevypadají hezky. A i když je tento BB krém určený pro všechny typy pleti, v recenzích často potkávám, že je dokonalý pro suchou pleť. Takže co se týká dekorativní kosmetiky, je na vrcholku mého wishlistu.


A poslední krém který zmíním, je Daily Go-To Sunscreen, opět od korejské značky Purito. Celkově se poslední dobou velmi zajímám o korejskou kosmetiku a jakmile dopoužívám již zmiňovaný krém od Origins, ihned kupuju tento. Jen ještě vymyslet, s jakým hydratačním krémem ho budu kombinovat. :)

 

Doufám, že jste se dozvěděli všechno, co jste potřebovali a že se vám článek líbil. :) Máte zkušenosti s produkty s SPF? Budu ráda, když se o ně podělíte dole v komentářích. :)


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page