top of page
  • Kateřina Jechová

Kde se mi ve světě líbilo nejvíce

Rok 2020 mnohým lidem v cestování zabránil a já jsem mezi nimi. A jelikož mi cestování už opravdu MOC chybí, rozhodla jsem se přemístit do mých oblíbených míst ve světě alespoň takto v myšlenkách.



Sice jsem ještě z daleka neprocestovala všechna místa, která mě na světě lákají, ale už teď mám spoustu vzpomínek z míst, která mi svojí atmosférou přilnula k srdci a budu se tam vždy moc ráda vracet.


Paříž

Eiffelova věž, Louvre, roztomilé balkónky, nádherné uličky, kavárny s posezením na ulicích. Ano, já vím. Pařížské klišé. Ale já ho miluju! V Paříži jsem byla 2x - když mi bylo 9 let a potom v prosinci 2019. A ani jednou mě Paříž nezklamala. Sezení na terase Palais de Chaillot a sledování Eiffelovy věže, za kterou se otevírá celá Paříž, je jeden z nejromantičtějších a nejkrásnějších zážitků. Klapání podpatků po stovky let starých kostkách a snídání croissantu s espressem, je něco, co bych mohla dělat 3x do týdne. Paříž je prostě srdcovka.



Provence

Jižní Francie. Saint-Tropez, Nice, Cannes, Monte Carlo, Marseille a mnoho dalších nádherných míst. Ani nevím, čím přesně to je, ale Provence na mě působí neskutečně útulně. A upřímně? Umím si tam představit žít. Všude voní levandulové pláně, vinice kam se podíváš, čisté moře, nádherné malé městečka a každé má svoji osobnost. Naposledy jsem byla v Provence v rámci školního zájezdu v roce 2017 a s naší holčičí partou - Já, Terka, Denča a Maruška - to bylo opravdu nezapomenutelný. Snad nejkrásnější vzpomínku mám ze Saint-Tropez, když jsme s holkami seděly v kavárně hned vedle přístavu, pily cappuccino a sledovaly západ slunce (viz foto). <3



Antelope Canyon

Tento kaňon je velmi známý. Hlavně tedy proto, že se často zobrazuje na pozadích našich zařízení. Ale také díky jeho originalitě a kráse. Já měla to štěstí se jím projít uprostřed měsíčního road tripu na jihozápadě USA v roce 2014. A i když to je přes 6 let zpátky, stále na toto místo vzpomínám. Vzpomínám si, jak jsme zaparkovali uprostřed pouště, kolem nás nebylo nic jiného než pár aut a stará chatička (recepce). Potom nás místní průvodčí dovedl až k místu, kde byla díra do země a v ní úzké schody, po kterých jsme měli sejít dolů. A to bylo pro mě největším překvapením. Celá ta nádhera se nachází pod zemí. Prošli jsme malé bludiště oranžovo-fialovo-rudých skal a opět vylezli na denní světlo. Jediné, co mě na této vzpomínce mrzí je, že jsem si tam neudělala žádnou fotku.



Yosemite National Park

Tento národní park v Kalifornii je plný hor, skal, lesů a vodopádů. A i když jsem spíše příznivec moře, stejně mám občas potřebu vypadnout do hor a nadýchat se toho čistého horského vzduchu. A ze všech hor, které jsem kdy navštívila, se mi tyto v Yosemitským národním parku líbily nejvíce. V Evropě to budou nejspíš Dolomity, ale tenkrát v roce 2014 mi přišlo, že Yosemitský hory měly úplně jinou atmosféru. Nepopsatelnou, ale cítila jsem se, jako by moje mysl regenerovala.



New York

Všeho všudy jsem v New Yorku byla jen 6 hodin. Ale i za tak krátkou dobu jsem si ho stihla zamilovat. (O tomto zážitku jsem již napsala článek zde). Toto město bych popsala slovem "ruch", ale v dobrém slova smyslu. Jednoduše, tam se člověk nenudí. Furt je na co koukat, co dělat, kam jít, co objevovat. Jakožto milovník seriálu How I Met Your Mother, jsem si návštěvou New Yorku splnila svůj velký sen. Sice jsem nestihla navštívit všechna místa, co jsem chtěla, ale o to víc se těším, až tam znovu zavítám.



Hollywood

Hollywood a letiště jsou jediná místa, která jsem v Los Angeles navštívila. Ale to mi stačilo k tomu, abych o tomto městě nikdy nepřestala mluvit. :D Bylo mi 14 let a do filmů jsem byla zakoukaná mnohem více, než jsem teď. Takže procházet se po chodníku slávy, chodit po červeném koberci určeném celebritám při premiérách filmů a přikládat ruku do betonových otisků rukou mých oblíbených herců, bylo fakt něco. Procházet se po Santa Monice a před spoustou lidí trapně předvádět Pamelu Anderson, bych si klidně zopakovala. :D



Petra

Do Jordánska a Izraele jsem zavítala, když mi bylo 12 let. Takže si úplně všechno nepamatuju, ale něco málo přeci jenom ano. Vzpomínám si na návštěvu Petry. Toto skalní město a archeologické naleziště je jedním ze 7 divů světa a já se rozhodně nedivím. Vzpomínám si, že všude byli velbloudi a oslíci, že bylo alespoň 40 stupňů celsia ve stínu a že tam vládla atmosféra, kterou jsem nikde jinde necítila. Cestu do Jordánska jsem začínala plánovat v lednu 2020, ale bohužel potom nastala doba covidová a já musela celý plánování posunout, do teď nevím na kdy. Ale já se tam zase dostanu! :)



Země je opravdu nádherná a má toho tolik, co nabídnout. Věřím ale, že se momentální situace co nejrychleji srovná a že zase budeme moct neomezeně vycestovat a objevovat nejkrásnější kouty světa.

 

A jaká krásná místa naší planety jste si zamilovali vy?


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page