top of page
  • Kateřina Jechová

Jste cestovatel nebo turista?

Mezi cestovatelem a turistou je zásadní rozdíl, který velmi ovlivní vaše vzpomínky i zážitky. 



Turista a cestovní kanceláře

Otevřít si stránky některé z cestovních kanceláří a vybrat si dovolenou je opravdu jednoduché. A to je taky ten důvod, proč tuto cestu zvolí většina lidí. Ušetří to čas, starosti i nervy. A na tom přeci není nic špatného. Letenky, ubytování i program zajistí cestovní kancelář, a vy máte více času na sebe. Ale co vám poskytnou cestovní kanceláře? Odvezou vás do typického cestovního ruchu. Zájezd do Londýna = Big Ben, Londýnské Oko, Buckinghamský palác, Tower. Zájezd do Paříže = Eiffelova věž, Louvre, Vítězný oblouk, Notre-Dame. Zájezd do Říma = Koloseum, Fontána di Trevi, Andělský hrad, Pantheon, Forum Romanum. Toto je jenom pár příkladů. Ale víte, co tím chci říct.


Cestovní kanceláře vás ubytují zejména v hotelech, kde strávíte všechny noci po celou dobu vaší dovolené. Takže ať chcete nebo ne, musíte celou dovolenou strávit poblíž vašeho ubytování. Výhoda - můžete si s sebou sbalit kolik zavazadel chcete a jakékoliv velikosti. (Na letištích samozřejmě za příplatek).


Turistou se nestanete jenom tak, že budete jezdit na dovolené s některou z cestovních kanceláří. Turistou můžete být i když jste s cestovní kanceláří nikdy nikam nejeli. Z větší části jde o program. V každém cestovali je alespoň trochu turista. Protože kdo by jel do New Yorku, vynechal Central Park nebo Empire State Building a radši by chodil po odlehlých uličkách, kde jsou jenom rodinné domy?


Zájezdy od cestovních kanceláří jsou ideální pro mladé (i některé starší) lidi, kteří rádi sdílí různé příspěvky na svých sociálních sítích.



Cestovatel a dobrodružství

Co když si ale uděláte čas na naplánování a zorganizování si dovolené svých snů? Zajistíte letenky v termínu, kdy se vám to nejvíce hodí, zarezervujete si ubytování, které vám vyhovuje a vyrazíte za dobrodružstvím na vlastní zodpovědnost. Velikou výhodou takového cestování je, že nejste na nikoho vázaní. Půjdete se podívat tam, kam chcete. Nemusíte chodit do nějaké katedrály jenom proto, že vstup je v ceně zájezdu. Nemusíte ani hlídat, v kolik hodin je sraz s ostatními účastníky zájezdu. Jednoduše jdete kam chcete a kdy chcete. Celý program je ve vašich rukou. A není to tak nejlepší?

Existují lidé, kteří jsou cestovatelé už od začátku, co se vydali na svoji první cestu. Lidé, kteří úplně vynechali fázi "typický turista" a rovnou se vydali na dobrodružství se svým vlastním programem. A tito lidé mají téměř vždy ty nejlepší historky. Zažijí velkou dávku nových věcí, nových lidí i nových problémů, se kterými se musejí nějak vypořádat. Tito lidé jsou velmi zajímaví. Jsou zkušení, odvážní, sebejistí a často i zábavní.

Vycestovat někam úplně sám je také skvělý způsob jak zjistit, co od života vlastně chcete. Téměř po celou dobu vašeho dobrodružství budete sami se svými myšlenkami. Nebude tam s vámi nikdo, kdo by vaše myšlenky mohl nějak pozměnit tím, co říká. Zjistíte, po čem se vám opravdu stýská a snáze si vytvoříte svoje priority, které jsou v životě velmi důležité. Až se vrátíte domů, budete vědět, bez čeho by se vám žilo snáze a také, co vám chybí ke štěstí. Toto se stává častým důvodem, proč lidé odjíždí na druhý konec světa - chtějí zjistit, co jim chybí. A ironií je, že většina těch lidí zjistí, že jim chybělo cestování. To dobrodružství a adrenalin co jim u toho koluje v žilách.


Shrnuto a podtrhnuto:

Turista vyráží na dovolenou za známými kulturními památkami a turistickými centry s kufrem na kratší pobyt. Cestovatel vyráží poznat určitou kulturu nejen po památkách, ale i odlehlé, světu neznámé kouty světa s krosnou na zádech a nejlépe na dobu neurčitou. Turisté neví, kde všude byli, cestovatelé neví kam se vydají. A jestli nejste turista ani cestovatel, zkuste se zamyslet nad tím, proč byste to nemohli změnit. Protože cestovat může každý.

 

A co vy? Jste cestovatel/ka nebo turista/ka?


Pac a pusu, Katy


0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page