top of page
  • Kateřina Jechová

Jednoduchý manuál na elektrokoloběžky ve městě

Vždycky se mi elektrokoloběžky hrozně líbily, a lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem si jednu málem nekoupila. 🌝😄Ale usoudila jsem, že bych ji moc nevyužívala, protože přeci jenom mám auto, kterým jezdím furt a všude. Ale když se moje milovaná Fábinka rozhodla stávkovat uprostřed jedné z největších křižovatek v Hradci Králové (ta mezi UHK a nemocnicí 🤦🏻‍♀️) a následně šla na 2 týdny do servisu, nezbylo mi nic jiného, než se do práce dopravovat na koloběžkách. Respektive mohla jsem jezdit MHDčkem, ale to vyjde dráž a zabere 2x víc času. A kolo nemám. Takže jsem sebrala všechnu odvahu a zkusila vyrazit do práce na tom (dříve oslovovaném po první jízdě) ďáblově stroji.



Začala bych základním... Jak si koloběžky pronajmout? Potřebujete aplikaci v mobilu (více info k aplikacím na konci článku). Když aplikaci otevřete, zobrazí se vám mapa města a na ní vyznačené koloběžky, které jsou k dispozici. Dojdete ke koloběžce, v aplikaci dáte "naskenovat" a foťák mobilu namíříte na QR kód. Následně dáte "začít jízdu", proběhne platba (přes kreditní kartu nebo Apple Pay) a tadáá - koloběžka je odemknutá a můžete frčet. 🛴💥 A pokud vás zajímá i jak se rozjet (úplně chápu, sama jsem se toho bála), tak na levém řídítku máte brzdu a na pravém malou páčku, kterou musíte držet, aby koloběžka jela (je to takový plyn). Ale když stojíte na místě, tak ten "plyn" nefunguje. Musíte ho podržet (raději jen mírně zmáčknutý abyste nevyletěli jak raketa) a odrazit se jako na normální koloběžce. Tím ji dáte najevo, že chcete jet a ona se rozjede. Jo a parkovat ji můžete jen na označených místech na mapě, ale ty parkoviště jsou na každém rohu, tak to není problém.


Někdy se vám může stát, že koloběžku ve městě najdete, ale aplikace nehlásí její výskyt nebo nejde odemknout. Aplikace ji nehlásí proto, že není pojízdná. Je vybitá, rozbitá nebo má jiný problém, na který vás aplikace upozorní při pokusu o odemknutí.




Nevím jaké všechny společnosti s elektrokoloběžkami v ČR jsou, ale v HK jsou dvě. Bolt a Lime. Začněme například s Bolt. Koloběžky od společnosti Bolt jsou celé světle zelené. A s nimi jsem jezdila většinu času, protože jsou levnější, než Lime. Platí se 2,50Kč za jednu minutu a nic víc. Jezdí maximální rychlostí 25km/h, ale v oranžových zónách města (jsou vyznačená na mapě v aplikaci) vám automaticky zpomalí na cca 15km/h, kvůli vyššímu výskytu chodců. Oproti Lime mají koloběžky Bolt dost silný odpich při rozjezdu, tak dávejte pozor, aby vám na prvním přechodu neodjela do půlky silnice, zatímco stojíte furt na místě... Jako mně...


U koloběžek Bolt jsem našla takové 2 nevýhody, které bych ráda zmínila. Za 1. mají debilní stojánek. Musíte s koloběžkou popojet dopředu, aby se zacvakl (což je v pohodě), ale když chcete dát stojánek zpátky, aby koloběžka sama stála, tak musíte vynaložit všechnu sílu a úsilí, aby se zacvakl zpátky. Nebo to dělám blbě a byla bych ráda, kdybyste se mi někdo ozval s návodem, jak to udělat jednoduše. 😄 Díky. A za 2. mezi řídítky nemají display, takže nevíte, jakou rychlostí zrovna jedete.


Pro někoho toto mohou být důvody, proč zvolit spíše Lime, ovšem já jsem zastánce názoru, že za tu cenu to je úplně v pořádku.



No a potom tu máme elektrokoloběžky od druhé společnosti - Lime. Jako hlavní poznávací rys je jejich červená barva se zeleným logem. U nich zaplatíte 25Kč za odemknutí koloběžky (pokaždé) a následně 3Kč za jednu minutu (můžete si zařídit členství, abyste nemuseli platit těch 25Kč, ale to samotné členství se také platí.) Což je o dost dražší, než Bolt, ale pokud si potrpíte na pohodlné jízdě, budou vám vyhovovat víc. Jednak mají mezi řídítky display, který ukazuje, jakou rychlostí právě jedete. Jejich stojánek je úplně normální sklápěcí a žádná věda. 🙏🏻 Odpich při rozjezdu mají plynulý a celkově jsem z jízdy měla lepší pocit. Jezdí stejně rychle jako Bolt, tudíž maximálně 25km/h a také má na mapě vyznačené oranžové zóny pro úpravu rychlosti, ale koloběžka sama nezpomalí. Takže je jen na vás, abyste rychlost přizpůsobili.




Jestli zvolíte Bolt nebo Lime je jen na vás. Já osobně už jezdím jen na koloběžkách Bolt, protože jsem si po pár jízdách zvykla na jejich ovládání a vyhovují mi. Hlavně za tu cenu... ještě abych si nezvykla. 😄 Pro porovnání: za 3,5km (15min.) dlouhou trasu jsem u Lime zaplatila 70Kč, zatímco u Bolt 37Kč.


Aplikace:


A jak jste na tom vy? Využíváte tyto městské elektrokoloběžky? A taky vaše první jízda byla tak vtipná jako moje? 😂 Dejte mi vědět dolů do komentářů. ❤️


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page