top of page
  • Kateřina Jechová

BYDLÍME I. | Výběr bytu

Bylo to dloooooouhý... teda aspoň pro nás - nedočkavce. Vím, že výběr bytu spoustě lidem trvá několik měsíců, někteří mi vyprávěli, že i přes rok, ale když najdete byt, který vám opravdu sedne ve všech ohledech a přiroste vám k srdci, není co řešit. Jen aby bylo jasno, nevybrali jsme první byt, co jsme viděli, ani nám to netrvalo týden. Po bytech jsme koukali cca půl roku a vystřídali jsme aspoň 20 "oblíbenců," u kterých nám ale nikdy nevyhovovalo všechno.



Ještě takový dodatek k nadpisu tohoto článku... Není úplně přesný, jelikož ještě nebydlíme. Ale rozhodla jsem se sérii článků o našem výběru, koupi a zařizování bytu takto nazvat. :D A teď zpátky k vyprávění...


Když jsme se s přítelem dohodli, že už bychom chtěli žít spolu, začali jsme se automaticky rozhlížet po bytech v Praze. Nějak jsme se shodli, že chceme do Prahy. Já tam mám vysněnou školu i práci a Tom, jakožto master v oboru IT (:D), tam najde mnohem lepší pracovní příležitosti.


Začali jsme tedy koukat na pronájmy. Protože nám přišlo nereálné, aby nám, dvěma mladým studentům, dali hypotéku. Když jsme ale viděli ceny za pronájmy bytů, které nevypadaly jako určené k demolici, došlo nám, že to není nejchytřejší investice. Protože to investice vlastně vůbec není. Ale i tak jsme se jeli podívat na jeden byt kousek od centra Prahy, abychom zjistili, jak to chodí apod. Nakonec jsme se ale rozhodli, že bude mnohem, MNOHEM lepší, chytřejší a do budoucna užitečnější, když zkusíme zažádat o hypotéku. Protože dávat měsíčně 20k do něčeho, co bude naše, je 100% lepší, než dávat 20k měsíčně, které už v životě neuvidíme, za pronájem.



Ovšem dřív, než jsme šli žádat o hypotéku, jsme museli TEN byt najít. Tak jsme strávili několik měsíců s vytřeštěnýma očima koukáním na ceníky bytů. Koukali jsme jak na nové developerské byty, tak na starší - po někom. Ve výsledku jsme zjistili, že jejich ceny se moc neliší. Často ty developerské byty vyšly i levněji. A když jsme vzali v potaz, že si ho můžeme od základu zařídit podle našich představ, bude skvěle zateplený, nový, čistý a voňavý, už jsme po starých ani nekoukali. Prohlédli jsme si snad 60 nových rezidencí v Praze a čekali, jak výběr bude jednoduchý.. Omyl.


Fakt nevím, co ti novodobí architekti blbnou... Oni totiž nejdřív navrhnou bytový dům, který vypadá mega moderně a designově, ale už neberou v potaz, jak budou vypadat byty uvnitř. Nesčetněkrát se mi stalo, že byty měly úplně WTF tvar. Že žádný pokoj nebyl symetrický. Nebo byl každý pokoj do špičky. Fakt jsem potkala i pár bytů, které měly například ložnici ve tvaru trojúhelníku a obývák z pěti nesouměrných stran. Takže už jen najít byt, který by vypadal normálně, nebo neměl 4 místnosti na 35 metrech čtverečných, byl nadlidský úkol.



Nějak v průběhu března jsem narazila na byt, který nevypadal vůbec špatně. A ze zkušenosti jsem ho dala nezávazně rezervovat, protože jsem nechtěla, aby nám ho někdo vyfouknul dřív, než si stihnu udělat kafe. Zavolala jsem si s paní, která mi dodala spoustu informací a zjistili jsme, že ten byt je fakt super. Ovšem kvůli stále nedořešeným financím jsme museli byt odmítnout (rezervace byla na 3 dny). A i když jsme se stále rozhlíželi po dalších bytech, furt jsme tento kontrolovali, jestli je volný.


A světe div se - když jsme požádali o rezervaci bytu o 2 měsíce později, opět nám ji potvrdili. Domluvili jsme si osobní schůzku v kancelářích, abychom zjistili co nejvíce informací + jsme se domluvili se stavbyvedoucím, aby nás provedl po objektu i samotném bytu. Co nás nejvíce překvapilo bylo, že jsme se od stavbyvedoucího dozvěděli mnohem víc užitečných informací, než od pána v kanceláři, který nám měl byt prodat. Každopádně - prošli jsme si okolí bytu, samotný byt i garážové stání a zjistili jsme, že není nic, co by nám nevyhovovalo. Dva dny na to jsme se stavili v bance, kde jsme zažádali o hypotéku, a opět - světe div se - hned druhý den nám volali, že ji máme schválenou.



Takže jsme byt závazně rezervovali a týden na to jeli do Prahy podepsat smlouvu. A kdy budeme bydlet? Momentálně se dodělává hrubá stavba a kolaudace je naplánovaná ke konci prázdnin příštího roku. Každopádně jsou už o 5 měsíců napřed, takže uvidíme. Možná budeme mít svůj nový domov už příští rok na jaře!


 

Je dost možné, že v blízké době na toto téma nebude vycházet moc článků (i když jich už pár připravených mám :D), protože do pořádného zařizování zbývá cca rok. Každopádně když nastane nějaká změna, kterou budu považovat za smysluplnou s vámi sdílet, jistě o ní napíšu. :)


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page