top of page
  • Kateřina Jechová

Je t’aime, Provence

Ve skutečnosti vůbec neumím francouzsky. Maximálně tak bonjour (ahoj), la plage (pláž), s'il te plaît (prosím) a merci (děkuji). S nadpisem mi pomohl překladač… A i když se mi francouzština moc líbí, je mi jasné, že se ji nikdy nenaučím. V pořadníku je totiž angličtina, kterou sice trochu ovládám, ale mluvit mě nikdo nedonutí. Takže lekce francouzštiny mě čekají možná tak v příštím životě.



Každopádně neznalost francouzštiny neovlivňuje moji lásku k jižní části Francie - k Provence. Saint-Tropez, Nice, Cannes, Marseille, Cassie nebo také samotné Monako. Zalesněné kopce, vinice, levandulová pole, útulná malá městečka, čisté moře, historické malinké kostely, romantické hotely, jachty. Miluju, miluju, miluju… MILUJU.



Jak tak o tom básním, asi je všem jasné, že Provence je přímo pro mě. A já to pouze potvrzuju. Kdybych si měla vybrat jedno jediné místo na světě, kde bych chtěla žít, byla by to Provence. Nejspíš v okolí Saint-Tropez. Ve světě se mi líbilo na spoustě míst, ale Provence má atmosféru, která mě jednoduše hřeje na srdci.



Další věc, která mě hřeje na srdci, je dostupnost. Francie je k ČR poměrně blízko, takže nedělá problém tam odletět na prodloužený víkend téměř kdykoliv. A nedáte za letenky šílené částky. V městech je zboží dražší, ale s tím se počítá, když jste u moře a ještě se tam platí v eurech.



Snad jediné, co bych obecně Francii vytkla, jsou řidiči. Blinkr je pro ně něco naprosto neznámého. To že nemusí přes den svítit, ještě neznamená, že blinkr mají navíc. Taky je fakt, že jsem se několikrát setkala s bezohlednými lidmi na ulici, co jdou naproti, vůbec neuhnou a já se kvůli nim plazím po zdech baráku. ALE! Neházejme všechny do jednoho pytle. Setkala jsem se i se spoustou místních lidí, kteří byli ti nejmilejší, co jsem kdy potkala.



K Provence mě asi táhle fakt, že má podobně romantickou duši jako já. Každému se líbí něco jiného a věřím, že pro každého z nás je ve světě jedno místo/destinace, kde se cítí jako doma. Někdo se vidí jako úspěšný businessman na Manhattnu, jiný jako svobodný člověk na volné noze co cestuje po Indonésii a svět nechává za sebou, a já se zase vidím v roztomilém domečku s velkými okenicemi a rozkvetlou zahradou u Saint-Tropez.


A jaké je to vaše místo?


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Summer vibes

bottom of page