top of page
  • Kateřina Jechová

BYDLÍME II. | Podlahy a dveře

Výběr podlah je vždycky zdlouhavý a těžký. Obzvlášť, když ještě nemáte ponětí, jak bude vypadat vaše kuchyně a celkově styl interiéru. Takže nám výběr dal zabrat, ale máme vybráno! Rovnou jsme u toho vybírali i dveře, u kterých už to bylo jednodušší, ale stejně, nervozita ze špatného výběru byla na místě taky.


Rozhodla jsem se tedy sepsat tento článek, kde vám povyprávím, jak náš výběr probíhal, na co jsme nejvíce brali ohled apod.



Jako první, co jsme museli promyslet, byl typ podlah. Nabídli nám klasické laminátové podlahy, které byly v ceně bytu, ale ukázali nám také vzorky vinylových a typických dřevěných podlah, které byly za příplatek (u dřevěných nás ale varovali, že by do našeho bytu nemusely sedět). Pán nám i ukázal, jak se jednotlivé typy podlah pokládají, jejich výhody i nevýhody. I když jsme koukali, že ty laminátové podlahy vypadají celkem pěkně, rozhodli jsme se pro vinylové, protože kvalita podlah je pro nás důležitá (nechceme ji za pár let měnit).


Laminátové vs vinylové podlahy

Proč jsme téměř ihned odmítli laminátové?

  • Obecně nemají takovou životnost jako ty vinylové.

  • V případě, kdy by se část podlahy jakkoliv poškodila, by se musela velká část podlahy úplně rozebírat (ne-li úplně celá), zatím co u vinylové jdou vyjímat samostatná prkénka.

  • U laminátových podlah se celkem snadno může stát, že "nabobtnají" (vytvoří se bublinky), když se na ni vyleje tekutina a hned se důkladně nesetře. Samozřejmě, když se něco vylije, uklidí se to hned, ale museli jsme brát v potaz dvě věci. Za 1. tuto podlahu budeme mít i v kuchyni, kde se občasnému výskytu tekutin na podlaze nevyhneme, a za 2. plánujeme si pořídit pejska, který ze začátku bude dělat loužičky všude možně, a může se stát, že si některé nevšimneme hned, a podlahu by to mohlo poškodit.

  • Taky jsme byli upozorněni, že vinylové podlahy lépe drží teplo (to byl spíše takový bonus, protože nová bytovka je skvěle zateplená), a taky není tak hlučná (to jsme si mohli vyzkoušet a rozdíl byl znatelný).



Když jsme se dohodli na typu podlahy, už zbývalo jen vybrat barvu/odstín. To byl taky oříšek, protože malý vzorek neposkytne přesnou představu větší plochy. Výběr nám ale usnadnil fakt, že jsme již měli určenou dlažbu, která bude na chodbě, záchodě, v koupelně a komoře (kvůli pokročilému stavu stavby nám ji sami určili - naštěstí pěknou :D). Takže jsme si vzorky našich favoritů přenesli k dané dlažbě a porovnali to s ní. Vybrali jsme 2 favority, a ty ještě porovnali v ateliérech různých kuchyní, abychom si udělali lepší představu. Nakonec jsme vybrali ten vzorek, na který ukazuje šipka (na fotce výše), a dlažbu budeme mít tu světlou, na které daný vzorek leží.



Pak už přišly na řadu dveře. Jejich výběr byl jednodušší, protože k našemu vzorku podlahy se hodily jen dvoje. Opět jsme si mohli připlatit za modernější/lepší provedení, ale za příplatek 10k za jedny dveře (v bytě se 6 dveřmi), a to už nám přišlo jako moc peněz za málo parády. :D


Jak jsem řekla - nakonec jsme vybírali ze dvou dveří. Oboje měly vzor dřeva, ale jedny byly světlé (téměř bílé) a druhé tmavší, ve skoro stejném odstínu, jako vybraná podlaha (bohužel nemám ani jedny vyfocené). Bylo těžké rozhodnout, které vypadají líp, ale rozhodl fakt, že je dobré se zaměřit na stejnou kresbu toho "dřeva." Takže zvítězily ty tmavší.


Potom ještě následoval výběr, jestli chceme dveře prosklené nebo plné, a jaké chceme kliky. Nakonec jsme vybrali všechny dveře plné a jednoduché kliky, které byly i bez příplatku. Byly tam designovky, které nevypadaly vůbec špatně, ale opět za nemalé příplatky.



I přes ty nervy jsem si to neuvěřitelně užívala. Na tohle jsem se těšila snad celý život! :D Úplně si pamatuju, jak jsem už v 8 letech projížděla s mamkou Ikeu a představovala si, jak si jednou budu zařizovat vlastní bydlení. A teď je to tady a já tomu furt nějak nevěřím. :D Ale jsme ještě na začátku. Čeká nás výběr kuchyně, nábytku, dekorací a jiných vybavení. Tak uvidíme jak to celé dopadne. :)


 

Mám na vás dotaz... Myslíte, že se vyplatí zaplatit si bytovou designérku? Na jednu stranu si říkám, že snad mám dobrý vkus a zvládnu to celé sama (respektive s Tomem, ale ten furt říká, že to nechá na mně :D), ale myslím, že neuškodí se poradit s někým, kdo je v tom zběhlejší. Co myslíte? Napište mi kdyžtak dolů do komentářů, případně na mail (aboutblogcz@gmail.com) nebo Instagram (tady). Díky <3


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page