top of page
  • Kateřina Jechová

Jak si vybrat podložku na cvičení

Pokud jste si už někdy vybírali podložku na cvičení, ať už na jógu nebo jakýkoliv jiný druh cvičení, jistě jste si všimli, že ceny podložek se pohybují od pár stovek až do několika tisíců. Hlavním rozdílem podložek na cvičení je materiál. Některé materiály jsou pevné, jiné se drolí, některé jsou lehké a na jiných se kloužou ruce. Pokusím se vám ve zkratce představit několik základních materiálů a prozradit vám, proč se ceny podložek tolik liší.



PVC

PVC je materiál, který je toxický, ale velmi oblíbený pro jeho nízkou cenu. Velikou nevýhodou je, že má tendenci se trhat. V podložce jsou otevřené póry a veškerá špína z rukou i ze země (včetně potu), se dostává do podložky a je téměř nemožné to vyčistit. Na tmavých podložkách špína sice není tolik vidět, ale při každém cvičení tu špínu vdechujete.


EKO PVC

Je daleko křehčí, než obyčejné PVC, ale není toxická. Ovšem všechny ostatní vlastnosti zůstávají.


Kombinace EKO PVC a surová guma

Vydrží dlouho a netrhá se, ovšem stále má otevřené póry, do kterých se zanáší špína a tu pak během cvičení vdechujete.


TPE

Není toxická, nemá otevřené póry, je velmi lehká a dá se snadno mýt. Takže po zdravotní stránce je velmi vhodná a zároveň se nenadřete, když ji budete přenášet do fitka nebo studia. Její nevýhody jsou, že je velmi křehká, takže se může trhat a většině lidem se na ní kloužou ruce i bosé nohy (to se dá případně vyřešit ručníkem).


Surová guma

Velikou výhodou je, že se na ní ruce ani nohy nekloužou. Zároveň není toxická, nemá otevřené póry a jen tak se neroztrhne. Její nevýhodou je váha. Oproti ostatním materiálům je poměrně těžká, tudíž není vhodná pro časté přenášení a cestování.


Kombinace surové gumy a plyš

Jsou to krásné designové podložky. Na trhu jsou poměrně nově a jsou velmi častou volbou, hlavně pro jejich vzhled. Ze spodní strany podložky je surová guma, tudíž se neklouže po podlaze, neobsahuje toxické látky ani nemá otevřené póry. Na povrchu je jemná plyš, která je na dotyk velmi příjemná. Její nevýhodou je, že se na ní mohou klouzat ruce těm lidem, kterým se vůbec nepotí ruce. Tudíž je vhodnější na dynamičtější cvičení, hot jógu apod. Zároveň musíte počítat s vyšší cenou (cca 1500Kč).



Jaké podložky používám já?

Když jsem se rozhodla cvičit doma a pořídit si podložku na cvičení, automaticky jsem sáhla po nejlevnější z materiálu PVC. (Tenkrát jsem materiál vůbec neřešila, protože jsem ani netušila, že je mezi nimi nějaký rozdíl.) Stála 200Kč a já byla nadšená, protože její světle zelená barva se hodila k mé nové sportovní podprsence. :D Ovšem už po pár týdnech používání, se začala drolit a po cvičení zanechávala na podlaze světle zelený bordel (a né málo). Ke všemu už během prvního používání jsem se dost zapotila a podložka už nepřestala nikdy lepit, ani když jsem ji zkusila vydrhnout ve vaně. Podložku jsem po 3 měsících používání vyhodila a začala se konečně zajímat o kvalitnější podložky.


Když jsem poprvé narazila na ty krásné designové podložky, byla jsem nadšená a zklamaná zároveň. Nadšená jejich originalitou, zklamaná jejich cenou. Po pár dnech studování jejich výhod a nevýhod, jsem se rozhodla jednu takovou koupit. A nelituji. Skončilo to tak, že jsem si po několika měsících koupila další podložku a to ze stejného materiálu.



Nahoře:

Tuto podložku jsem si kupovala na jaře 2020 během prvního lockdownu a stala se mým skvělým společníkem na dlouhé dny zavřené doma. Každopádně bych 1mm tlusté podložky doporučovala, jen pokud je musíte často přenášet, protože jsou lehké, ale jinak z nich (alespoň mě) bolí kolena.

Dole:

Tuto podložku i její značku jsem si naprosto zamilovala a je mi jasné, že pokud si budu kupovat ještě jednu podložku, bude také od Ananasany. Je to česká značka, která vyrábí podložky pouze v limitovaných kolekcích. Každý design podložek se vyrábí v omezeném množství. Například tato podložka kterou mám já, je všeho všudy na světě 53x. A ke všemu je 100% recyklovatelná.

  • Koupeno na ananasana.cz

  • 3,5mm

  • Přírodní guma, recyklované mikrovlákno, barveno sójovými barvami.



Doufám, že jsem vám pomohla při výběru podložky na cvičení, a doufám, že ať už si vyberete jakoukoliv, bude vám dělat skvělého společníka. :)


*nesponzorováno


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page