top of page
  • Kateřina Jechová

Čtečka knih | výhody, nevýhody & doporučení

4 roky jsem váhala, párkrát ji málem objednala, ale vždycky mě odradil fakt, že za těch pár tisíc raději nakoupím X knížek, než věc, na kterou si stejně budu kupovat knihy za podobné ceny. Nakonec mě ale přesvědčila kamarádka a fakt, že jsem začala hodně číst a už jsem neměla, kde všechny ty knihy skladovat.



Už jsou to 3 měsíce, co mám čtečku PocketBook InkPad 3 Pro doma a myslím, že jsem ji už stihla dostatečně otestovat na to, abych vám poskytla plnohodnotnou recenzi. Nejen na tuto čtečku, ale obecně na to, jak se se čtečkou pracuje, jaké jsou její výhody i nevýhody. A začneme rovnou nevýhodami, abychom skončili tím příjemným.


Nevýhody

Hlavní nevýhoda je všem asi jasná a je to nejčastější důvod, proč si ji lidé nepořizují. Ke čtečce si nepřivoníte. Necítíte v rukou papírové stránky a nemůžete sledovat, jak jste daleko s příběhem podle pozice záložky mezi stránkami. Ano, tohle na knížkách taky miluju a čtečka vám to opravdu nevynahradí. Jak daleko jste s příběhem, vám napoví linka, která se pod náhledem knížky postupně posouvá. I to je celkem příjemné sledovat, ale co si budeme, není to ono.


Možná by se do nevýhod dal zařadit i fakt, že čtečky se musí nabíjet, tedy může se stát, že se vám čtečka vybije a vy si nic nepřečtete. Zmínit to tu musím, nicméně výdrž baterie je v řádech několika týdnů (moje čtečka je zapnutá cca 2 hodiny denně a vydrží nabitá 5 týdnů).



Výhody

Hlavní výhodou je její kompaktnost. Vejde se i do menší kabelky, je lehoučká (cca 200g) a nahrát do ní můžete klidně 10tis. knížek a nepocítíte to. Pravdou je, že od doby, co čtečku mám, čtu mnohem víc a může za to právě její kompaktnost. Beru ji všude s sebou a čtu si v metru, v tramvajích, když čekám ve frontě a v podstatě kdykoliv, kdy bych si jindy vytáhla mobil a projížděla Instagram.


Je voděodolná. Není to tak u každé čtečky, ale snad všechny moderní čtečky jsou dneska voděodolné. Nejen, že si ji můžete v klidu vzít k vodě, ale také si ji můžete vzít do vany beze strachu že vám upadne do vody nebo že vám horká pára zkřiví stránky.


Opět nevím, jestli tuto funkci má každá čtečka (myslím, že jo, ale jistá si nejsem), nicméně ty od PocketBook mají funkci poznámek. Když si chcete zvýraznit část textu, stačí na něm podržet prst, zvýraznit si část co chcete a klidně si k tomu dopsat i vlastní poznámku. Aby se pak zvýrazněné části lépe hledaly, najdete je ve složce poznámek v hlavním menu.


Většina moderních čteček má funkci podsvícení. Což je mnohem větší pomocník, než se zdá. Když zrovna nemáte dost světla na pohodlné čtení, zapnete si podsvícení, kterému lze upravit i teplotu. Takže když si chci číst před spaním, ale Tom už chce spát, nemusím ho budit lampičkou. Nebo když máte dlouhý přejezd autem/autobusem přes noc a nejde vám spát, čtečka vás zabaví. (A taky nemusíte lidi v letadle otravovat tím, že si rozsvítíte lampičku nad vámi. :D)


Další skvělá funkce, je možnost úpravy textu. Když si stáhnete knížku ve formátu epub (jeden z nejčastějších formátů), můžete si nastavit velikost písma, řádkování, rozložení na stránce a dokonce i font. Když vám font v knížce nevyhovuje a špatně se čte, ve čtečce si ho můžete snadno přenastavit.


Šetří peníze. Tou legální i nelegální cestou. Tištěné knihy a e-knihy často stojí stejně, ale když si vyhlídnete slevy, e-knihy mají mnohem větší slevy, než ty tištěné (což dává smysl). Např. knížka 7 manželů Evelyn Hugo, která normálně stojí okolo 319Kč, stála během black friday u Dobrovského tištěná 199Kč a e-kniha 49Kč. Jasně, můžete si ji půjčit v knihovně, ale teď řeším koupi.

Taky si samozřejmě knihy můžete stahovat na Uložto, případně existují skupiny na Facebooku, kde si lidé sdílí e-knihy. Je nelegální sdílet knihy, ale není nelegální je stahovat. Já narovinu můžu říct, že jsem si na Uložto stáhla knihy v hodnotě přes 8000Kč, takže se mi už vrátila cena té čtečky. Berte to jako přátelskou radu. :D


Modernější čtečky mají fukci překladače. Což ocení především ti, kteří chtějí číst knížky v cizích jazycích, ve kterých si nejsou 100% jistí. Stačí podržet prst na slovíčku, které neznáte, zvolit funkci překladače a zobrazí se překlad. Slovíčka, která neznáte, si můžete i ukládat do vlastního slovníku. Občas zvládají přeložit i celou větu nebo frázi, ale v tom nejsou tolik přesní.



Koupit či nekoupit?

Nevím jak vám, ale mně ten poměr výhod a nevýhod přijde jednoznačný. Ale pokud nejste žádní velcí čtenáři a přečtete jen pár knih za rok, asi to pro vás nemá cenu. Ale pokud vás čtení baví a chcete číst víc, čtečka vám určitě poskytne více příležitostí se začíst. A pokud plánujete třeba vycestovat na delší dobu a nechcete s sebou tahat x knížek, tohle je určitě dobrá investice.


Pokud si říkáte, že je blbost kupovat čtečku, když máte mobil nebo tablet, tak vám musím říct, že je to něco úplně jiného a že investice do čtečky se i tak vyplatí. Oproti čtení na mobilu nebo tabletu, čtení na čtečce vám nekazí oči a můžete si číst dlouhé hodiny bez pocitu pálení očí. Displej ve čtečkách je vyroben technologií "elektrického inkoustu" (E-ink), který je pro oči bezpečný a simuluje klasický papír potištěný inkoustem. A když si zapnete podsvícení, LED diody nesvítí pod displejem přímo vám do očí, ale svítí ze strany a tím jen nasvítí stránku.

 

Panejo, tohle bylo vyčerpávající, ale snad jsem na nic nezapomněla. :D Pokud máte nějaké otázky nebo připomínky, napište je dolů do komentářů. :)


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page