top of page
  • Kateřina Jechová

San Bruno = San YouTube. Jak to vypadá a funguje v kancelářích YouTube?

Sedím v jídelně jedné z budov YouTube v městečku San Bruno a sleduju, jak vedle mě za oknem probíhá normální život lidí, co pracují pro YouTube. A hned mě to trklo!.. O tomhle bych mohla napsat! O tom, jak vypadají kanceláře YouTube, jak vypadá normální den lidí, kteří dennodenně dochází sem do práce. Samozřejmě ne z pohledu zaměstnance, ale návštěvníka a tichého pozorovatele, jehož partner tady pracuje. :D




YouTube spadá pod Google. To asi všichni víme. Ale je to podstatná informace, protože Google má pro všechny pracoviště stejná pravidla. Přívětivý, přátelský, nelakomý, poctivý = googler. Ve všech kancelářích platí přísná pravidla, co se týká návštěv. Návštěvník (visitor) se musí znát s někým, kdo zde pracuje. Zaměstnanec musí visitora zaregistrovat, na recepci se visitor prokáže občankou a dostane tzv. visitor badge. Ten musí nosit viditelně po celou dobu návštěvy (stejně tak zaměstnanci musí mít viditelně svůj zaměstnanecký badge). Visitor se taky nesmí sám pohybovat po budově. Jediná místnost, kde se mnou Tom nemusí být, jsou toalety. :D


Co se týká samotného YouTube, ten sídlí v městečku San Bruno v Kalifornii, hned vedle San Francisco International Airport. Jde o malé městečko, které je turisticky extrémně nezajímavý, protože až na pár obchodů a restaurací, jsou tady jen budovy YouTube. (Sem tam tu mají kanceláře i jiné společnosti, ale jen YouTube tady má 6 velkých budov a další 3 se staví.) I když chodíte po ulicích, potkáváte převážně lidi, kterým se u pasu houpe zaměstnanecký badge.


Google je genderově nestranný a přijímá všechny. Stejný přístup požaduje i po zaměstnancích. Očividným důkazem v budovách je to, že na všech toaletách jsou zdarma dostupné dámské potřeby. Na dámách, invalidech i pánech.


Všude, jako fakt všude, jsou sekuriťáci a kontrolují, aby do budov nevnikl nikdo nepovolaný. Každopádně všichni sekuriťáci jsou přátelský, ale zároveň důslední. Cokoliv se jim nezdá, ihned zasáhnou, ale obecně jsou milý a rádi poradí. Jsou prostě googliness.


Pokud jste viděli film Stážisti, můžu vám potvrdit, že i 5 bagelů je zde zadarmo. :D Krásné jídelny s ještě krásnějšími výhledy, v některých budovách i kavárny, smoothie bary, bubble tea, zmrzlinovače apod.. V každé budově jsou snídaně i obědy, v některých i večeře a vždy je na výběr hned z několika chodů. Každá kancelář má i svojí micro-kitchen, kam si zaměstnanci po celou pracovní dobu chodí pro svačinky, kávu a nealko pití. Zaměstnanci nic nehradí, ani se jim nic nestrhává z mezd. Všechna jídla jsou vyvážená, čerstvá a opravdu výborná. Google očividně moc dobře chápe, jak důležité je se starat o zdraví svých zaměstnanců.


V některých budovách jsou i šlofíkárny, kam se zaměstnanci můžou zajít na chvilku vyspat, masérny, do kterých se zdarma můžou objednat, game room, kde si můžou zahrát různé hry. Možná byste čekali, že s takovými možnostmi zaměstnanci moc času práci nevěnují. Google je ale opravdu dobrý zaměstnavatel, který ví, že když svým zaměstnancům poskytne pohodlí, péči i kvalitní stravování zdarma, získá si dostatečný respekt od svých zaměstnanců a ti pracují jak mají. Jasně, že se nemůžou úplně flákat, ale když dělají, co mají, Google se dobře postará.


Jak zaznělo ve filmu Stážisti: ,,Google je nejlepší pracoviště v celé Americe." Asi s tím souhlasím, byť nemám dostatečné znalosti a zkušenosti, abych mohla porovnávat. Tom je u Googlu nadmíru spokojený a já jsem na něj fakt moc pyšná. Google je jedno ze dvou pracovišť, kde bych raději pracovala, než budovala vlastní podnikání. :D


P.S.: Brzo se můžete těšit na mini vlogy z tohoto dobrodružství na mém Instagramu a TikToku!


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page