top of page
  • Kateřina Jechová

Inspirace : kávovary - jak vybrat ten pravý?

Co bych to byla za blogerku, která plánuje zařizovat bydlení, kdybych nemyslela na kávovar?.. Upřímně, svůj vysněný kávovar mám vybraný už pár let. Miluju totiž silnou a kvalitní kávu. Je to pro mě nejlepším startem do dne, ale i povzbuzovačem kdykoliv do 17:00. Pak bych totiž do rána neusnula. A když chci kávu téměř každý den po ránu, ale nechci se hned oblékat a zároveň ušetřit několik stovek měsíčně, je nejlepším řešením si pořídit kvalitní kávovar. Mít tak k dispozici kvalitní kávu za zlomek ceny co v kavárně, a ještě si ji vychutnat zabalená v županu a s ručníkovým turbanem na hlavě. No nezní to jako sen?..


A proto jsem se rozhodla sepsat tento článek, ve kterém vám představím 3 hlavní druhy kávovarů - kapslový, plnoautomatický a pákový. Snad vám to pomůže ve výběru. :)



Kapslové kávovary

Je kompaktní a nenáročný, snadný na údržbu a cenově dostupný. Hodí se například do kanceláří, ale je velmi častý i v domácnostech. Pokud jste ale "rozmlsaní" kvalitní kávou, nejspíš pro vás nebude ideální. Chuť a kvalitu kávy totiž neovlivníte, jelikož v připravených kapslích nikdy není čerstvě namletá káva. Taky byste měli brát ohled na to, že i když je cena kapslového kávovaru nižší, kapsle bývají dražší, než zrnková káva. Tudíž z dlouhodobého hlediska výhodnější není.


Já sama používám kapslový kávovar Tchibo Cafissimo Pure (viz obrázek s bílým pozadím), protože jsem ho dostala zdarma k předplatnému časopisu, a jsem spokojená. Protože darovanému koni... :D Ne, opravdu není špatný, ale dělám si v něm pouze espressa (nic jiného mi v něm úplně nechutná). Kupuji si kapsle na brazilské espresso, kdy jedna kapsle vyjde na 9Kč. Rozhodně si chci do budoucího bytu pořídit kvalitnější kávovar, ale pro začátek mi bude dělat společníka tento, jelikož při zařizování celého bytu budou na seznamu financí důležitější věci. :( :D



Plnoautomatický kávovar

Asi nejlepší řešení, pokud hledáte kávovar nenáročný na obsluhu, ale zároveň chcete čerstvou a kvalitní kávu. Taky umí skvěle připravit cappuccino, latté apod. a to všechno díky jedinému tlačítku.Tento typ kávovaru umí umlít vámi vybraná kávová zrna, s ohledem na to, jakou si přejete hrubost mletí. Ta má totiž přímou spojitost s intenzitou chutí kávy. Cena jedné kávy zde nejde přímo určit, protože je jen na vás, jaké zrna si pořídíte. Můžete si koupit nejlevnější zrnkovou kávu ze supermarketu a jedna káva vás vyjde na pár haléřů (samozřejmě na úkor kvality), nebo si můžete koupit kvalitní kávu přímo z pražíren, kdy vyjde na pár korun. (V plnoautomatických kávovarech vychází často jedna káva levněji, než v těch kapslových, ale samozřejmě záleží na exkluzivitě kávových zrn.)



Pákové kávovary

Tento typ kávovaru je pro naprostý nadšence do kvalitní a poctivé kávy, kteří si užívají i její přípravu. Příprava není tak rychlá a jednoduchá jako u kapslového a plnoautomatického kávovaru, ale pokud se vyžíváte i v samotném procesu přípravy kávy, je toto ideál. Málo který pákový kávovar má v sobě zabudovaný mlýnek, takže se připravte i na další investici. Taky je potřeba pravidelně čistit jeho nejrůznější části, a to ideálně po každém použití. V naprosté většině případů tento typ kávovaru nemá zabudované automatické řešení pro přípravu mléčných nápojů. Často mívá alespoň parní trysku, to ale může být zdlouhavá manuální práce a pro vytvoření dokonalé mléčné pěny je potřeba úsilí. Tudíž se často doporučuje dokoupit napěnovač mléka - další investice.


Za tou spoustou práce, čistěním a úsilím ovšem vždy stojí výborná a čerstvá káva, které nebudete litovat. Nakolik vyjde jedna káva je těžké odpovědět, protože stejně jako u plnoautomatického kávovaru, cenu určuje kvalita kávových zrn.


Do našeho budoucího bydlení si chci pořídit malý pákový kávovar. Příprava kávy mě vždycky bavila a když to ní vložím veškeré úsilí, chutná o to lépe. <3


 

Snad jsem vám pomohla v rozhodování a pokud si kávovar zrovna nevybíráte, tak doufám, že jste se aspoň dozvěděli něco nového. :)


A jaký typ kávovaru preferujete vy?


Pac a pusu, Katy

0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page